Wywiad z szefem najlepszej kuchni świata

Mój sposób na żurek
Rozmowa z René Redzepim, szefem kuchni Nomy, uznawanej za najlepszą restaurację świata, o tym, co dobrego można zjeść w Polsce i gdzie indziej.
René Redzepi (34 lata) uważany jest za pioniera tzw. Nowej Kuchni Skandynawskiej. Jego restauracja Noma od 2008 r. zajmuje pierwsze miejsce w międzynarodowym konkursie The World’s 50 Best Restaurants.
Alfredo Caliz/Panos/CZARNY KOT

René Redzepi (34 lata) uważany jest za pioniera tzw. Nowej Kuchni Skandynawskiej. Jego restauracja Noma od 2008 r. zajmuje pierwsze miejsce w międzynarodowym konkursie The World’s 50 Best Restaurants.

Kamilla Staszak: – Razem z kilkunastoma słynnymi kucharzami z różnych krajów spędził pan kilka dni na Suwalszczyźnie. Nie bał się pan, że w tym odległym zakątku nie będzie co jeść?
René Redzepi: – Miałem okazję kosztować same pyszności, jak „pirogi”, sękacz czy tatarski pierekaczewnik. A w żurku się zakochałem!

Dla wielu cudzoziemców jego smak jest dziwny.
Osobiście lubię smaki, do których moje podniebienie nie jest przyzwyczajone. O żurku czytałem już wiele lat wcześniej i zachodziłem w głowę, jak może smakować zupa na bazie zakwasu z mąki. Okazała się rewelacją! Na kolację, którą przygotowywaliśmy wspólnie z pozostałymi szefami w ostatni wieczór naszego pobytu w Polsce, przyrządziłem danie, które nazwałem Piotr Trzópek na cześć dwóch Polaków współpracujących ze mną kiedyś w Nomie [Piotra Piątka i Roberta Trzópka – przyp. red.]. Bazą był właśnie żurek, tyle że sfermentowałem grzyby, które sprzedawano wszędzie po drodze z Warszawy do Jaczna, gdzie się zatrzymaliśmy. Do wymyślonej potrawy, inspirowanej tymi wszystkim smakami i zapachami, które w waszym kraju odkryłem, dodałem owoce leśne, grillowany ogórek, różne zioła i ziarna słonecznika.

Dla wielu purystów podniebienia to już pewnie nie byłby żurek.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną