Społeczeństwo

Na ogniu

Początek sezonu grillowego

Grillowanie nie jest zabawą zarezerwowaną wyłącznie dla mięsożerców czy miłośników ryb. Grillowanie nie jest zabawą zarezerwowaną wyłącznie dla mięsożerców czy miłośników ryb. Michael Mahovlich/Masterfile / EAST NEWS
Dym spowija niebo. To znak, że stosy rozpalono.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Nie płoną na nich jednak czarownice, lecz nabierają smaku steki, karkówka, kiełbasy lub ryby, kalmary, warzywa. Maj to początek sezonu grillowego. Ten młody jeszcze obyczaj z każdym rokiem zdobywa coraz większe rzesze wielbicieli. Sklepy ze sprzętem do grillowania pojawiają się w centrach handlowych, supermarketach i luksusowych pasażach. Można w nich kupić grille proste, posiadające tylko pojemnik na węgiel drzewny i ruszt, ale także skomplikowane kuliste szczelnie zamykane, wyposażone w wewnętrzny termometr, system wlotu i wylotu powietrza oraz kilka rusztów używanych do różnych technologii pieczenia. Są także grille elektryczne i gazowe; małe mieszczące się w bagażniku każdego samochodu i giganty, które należy przewozić półciężarówką.

Sprzęt pomocniczy też jest bogaty: od zwykłego pogrzebacza, przez druciane szczotki do czyszczenia rusztu i aluminiowe tacki ociekowe, łopatki do przewracania mięsa, rękawice, fartuchy, zapalniczki, aż do cyfrowych termometrów kieszonkowych. Jedne absolutnie niezbędne – jak rękawice chroniące przed oparzeniem czy tacki przeciwdziałające cieknięciu tłuszczu lub sosów na żar i powstawaniu rakotwórczych dymów zatruwających grillowane produkty. Inne – jak prasa do wytłaczania hamburgerów czy cyfrowy termometr, bez których można się obejść, służą raczej jako oznaka zamożności lub świadczą o grillowej gadżetomanii.

Grillowanie – poza funkcją towarzyską, bo zwykle odbywa się w większym gronie, a nic tak nie cementuje przyjaźni jak wspólne gotowanie i jedzenie – ma i inne zalety. Mówią o tym lekarze i dietetycy. Twierdzą oni, że grillowanie jest jedną z najlepszych metod przyrządzania mięsa. Dzięki grillowaniu jesteśmy pewni, że części tłuszczu nie zjemy, ponieważ się wytopi, w związku z czym końcowy produkt będzie chudszy. Każde zmniejszenie zawartości tłuszczu w jedzeniu wyjdzie jedzącym na zdrowie.

Namawiam wszystkich – za radą prof. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego – do jadania grillowanych ryb. To jedyny w dietetyce paradoks – twierdzi ekspertka – im tłustsza ryba, tym zdrowsza. Ryby mają bowiem tłuszcze nienasycone, tzw. omega 3, niezbędne dla organizmu. I osiągalne tylko w pożywieniu. Gdy pieczemy rybę owiniętą w folię lub w specjalnym naczyniu, to zbierający się wokół niej tłuszcz jest właśnie najwartościowszy.

Warto dodać, że grillowanie nie jest zabawą zarezerwowaną wyłącznie dla mięsożerców czy miłośników ryb. Doskonale nadają się do tej techniki także warzywa i owoce (zwłaszcza grejpfruty i brzoskwinie). Duże strąki papryki są nie tylko efektowną potrawą, dobrze wyglądającym daniem na pikniku, ale dostarczają też sporo związków mineralnych i witamin. Warzywa owijane w folię – nie stracą prawie nic w czasie pieczenia.

Przyjęcie grillowe ma jeszcze jedną zaletę: wyzwala fantazję kucharza. Winien on bowiem (w zależności od pieczonego produktu) używać suchych przypraw i ziół, których jest przecież wielki wybór; marynat własnoręcznie przyrządzanych, nadających potrawom delikatności bądź pikanterii, a także sosów zwanych z amerykańska dipami, z których goście korzystają według własnego gustu, powodując, że każdy może jeść takie danie, jakie najbardziej mu odpowiada.

 

Kalmary pachnące dobrym dymem

12 całych tuszek kalmarów

Na marynatę: 4 łyżki drobno posiekanych listków kolendry, 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki, 4 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki cukru, 1 łyżka drobno posiekanego czosnku, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

1 Kalmary należy sprawiać pojedynczo: z worka trzewiowego wyciągnąć ramiona chwytne i głowę. Usunąć chitynowy pancerz wewnętrzny w kształcie wąskiej płytki i pozostałe wnętrzności. Z tuby ściągnąć czerwonawy nabłonek, dokładnie ją opłukać i odłożyć. Ramiona chwytne odciąć tuż pod oczami i zachować, a część głowową wyrzucić. Również wyrzucić narządy gębowe, a „ząbki” na ramionach zetrzeć pod bieżącą zimną wodą.

2 Składniki marynaty zmieszać w dużej misce. Włożyć do niej kalmary i dokładnie oblepić je marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 20 min. Ruszt grilla oczyścić szczotką. Grill przygotować do pieczenia w wysokiej temperaturze.

3 Kalmary wyjąć z marynaty i marynatę wylać. Kalmary grillować przez 2–3 min przy odkrytej pokrywie do czasu, aż przestaną wyglądać na przezroczyste i wilgotne. W czasie grillowania raz je odwrócić. Podawać na gorąco.

 

Grillowane warzywa z sosem kolendrowym

12 duże słodkie ziemniaki (pataty), 2 średnie młode cukinie, 2 czerwone papryki, 68 łyżek oliwy extra vergine

Na sos kolendrowy: 2 duże pomidory, mała ostra papryczka, 2 cebule dymki, sok z małej limonki, 2 łyżki siekanej zielonej kolendry, sól, pieprz

1 Obgotować ziemniaki 5 min. Ostudzone pokroić wzdłuż w plastry. Również wzdłuż pokroić cukinie, posolić je i na chwilę odłożyć, po czym wytrzeć nadmiar soku. Paprykę pokroić na ćwiartki, odrzucając nasiona.

2 Układać na tacce na dobrze rozgrzanym grillu, podczas opiekania kilkakrotnie smarować oliwą wszystkie warzywa, raz przewrócić na drugą stronę.

3 Podawać na gorąco z dodatkiem sosu: zmiksować ręcznym mikserem obrane ze skórki i posiekane pomidory, cebulki wraz ze szczypiorkiem, listki kolendry oraz posiekaną ostrą papryczkę. Doprawić solą i pieprzem.

Polityka 17-18.2013 (2905) z dnia 23.04.2013; Za stołem; s. 146
Oryginalny tytuł tekstu: "Na ogniu"
Więcej na ten temat
Reklama

Czytaj także

Społeczeństwo

Homofobusy jeżdżą po polskich miastach. Szokują i wykluczają

Homofobusy rozpowszechniają nieprawdziwe informacje na temat osób LGBT. To akcja Fundacji Pro-Prawo do Życia, która wbrew nazwie odmawia osobom nieheteroseksualnym prawa do wolnego od dyskryminacji życia w Polsce.

Agata Szczerbiak
17.07.2020
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną