Przejdź do treści
Reklama
Reklama
Społeczeństwo

Omotani przez makaron

Najpopularniejsze kluski na świecie

Popularność włoskich klusek znacznie wzrosła, gdy przekonano się, że wbrew obiegowym opiniom nie jest to danie tuczące. Popularność włoskich klusek znacznie wzrosła, gdy przekonano się, że wbrew obiegowym opiniom nie jest to danie tuczące. Getty Images
W starożytnym Rzymie makaronu kosztowała nawet bogata elita. Był też popularny wśród włoskiej biedoty. Dziś zajadamy się nim wszyscy.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Z wielu odnalezionych przez historyków kuchni dokumentów wiadomo, że makaron był powszechnym pożywieniem, głównie najbiedniejszych mieszkańców Włoch. Jeden z dokumentów z 1244 r. potwierdza, że suchy makaron produkowano w okolicach Ligurii. A zapis testamentowy z 1279 r. wzmiankuje o „jednym koszyczku makaronu”.

Wszystkie te informacje z całą stanowczością obalają popularną opinię, że Włosi poznali makaron dzięki podróży do Chin żeglarza Marco Polo. Dziś uważa się, że słynny Wenecjanin, pisząc o makaronie, wyrażał swoje zdumienie, że i w dalekich Chinach ludzie jedzą kluski podobne do macaroni, tak popularnego w jego ojczyźnie. Zresztą już w starożytnym Rzymie byli wśród patrycjuszy, a nawet cesarzy, amatorzy tego przysmaku.

W Neapolu w XV w. ciasto było udeptywane nogami. Produkowano tam bowiem macaroni w przemysłowych ilościach. Ta żmudna i mało higieniczna robota nie bardzo podobała się królowi Ferdynandowi II Neapolitańskiemu, który rozkazał znaleźć inny sposób wyrabiania ciasta. Zaradni uczeni wymyślili maszynę z brązu, zastępującą ludzkie nogi. Była to i bardziej higieniczna, i – co chyba ważniejsze – bardziej wydajna metoda robienia klusek.

Makaron zyskał tak dużą popularność, że w 1574 r. założono we Włoszech pierwszą Korporację Makaronową, która w 1577 r. wydała uchwałę o „Regulacji Sztuki Mistrzów Makaronowych”. Odtąd znacznie rozwinęła się także technika obróbki ciasta i technologia potrzebnych do tego narzędzi. I tak w XVII w. wynaleziono mechaniczne mieszadło do ciasta, które uwolniło ludzi od męczącej pracy. W 1740 r. w Wenecji powstała pierwsza fabryka makaronu, której właścicielem był niejaki Paulo Adami. Dzięki niej na rynku pojawiło się dużo więcej sklepów oferujących najróżniejsze rodzaje makaronów.

Polityka 48.2014 (2986) z dnia 25.11.2014; Ludzie i Style; s. 118
Oryginalny tytuł tekstu: "Omotani przez makaron"
Reklama