Społeczeństwo

Barania... czupryna

Jagnięcina na sposób prababci

Jagnięcina na sposób prababci Jagnięcina na sposób prababci Sudres / EAST NEWS
Chcesz mieć bujne owłosienie, a nie świecić łysiną – jedz jagnięcinę.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Takie hasło można rzucić, obejrzawszy podczas wakacji kruczoczarnych i najczęściej posiadających gęste owłosienie mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. I proszę nie protestować i twierdzić, że spotyka tam się także mężczyzn łysych jak kolano. To jednak widok rzadszy niż w innych krajach. Lekarze i historycy twierdzą zaś, że zarówno Grecy, jak i Arabowie nie łysieją, ponieważ jedzą dużo baraniny. Wiadomo bowiem, że to mięso bardzo zdrowe. Polska jagnięcina ma doskonały smak, a nasze góry są wprost stworzone do hodowli owiec, polscy górale mogliby podbijać unijne rynki.

Polityka 4.2015 (2993) z dnia 20.01.2015; Ludzie i style; s. 92
Oryginalny tytuł tekstu: "Barania... czupryna"

Czytaj także

Niezbędnik

Skąd się biorą pioruny? Odpowiedź może zaskoczyć

Piorun pojawia się nagle, znika błyskawicznie i nie pozwala się łatwo zbadać. Skąd to budzące zachwyt i grozę zjawisko bierze energię oraz jak ją uwalnia? Odpowiedź może zaskoczyć.

Andrzej Hołdys
07.07.2020