Chcesz mieć bujne owłosienie, a nie świecić łysiną – jedz jagnięcinę.
Takie hasło można rzucić, obejrzawszy podczas wakacji kruczoczarnych i najczęściej posiadających gęste owłosienie mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. I proszę nie protestować i twierdzić, że spotyka tam się także mężczyzn łysych jak kolano. To jednak widok rzadszy niż w innych krajach. Lekarze i historycy twierdzą zaś, że zarówno Grecy, jak i Arabowie nie łysieją, ponieważ jedzą dużo baraniny. Wiadomo bowiem, że to mięso bardzo zdrowe. Polska jagnięcina ma doskonały smak, a nasze góry są wprost stworzone do hodowli owiec, polscy górale mogliby podbijać unijne rynki.
Polityka
4.2015
(2993) z dnia 20.01.2015;
Ludzie i style;
s. 92
Oryginalny tytuł tekstu: "Barania... czupryna"