Sezon grzybowy w pełni. Naprzeciw oczekiwaniom czytelniczek wyszło pismo „Shape”, które dokonało przeglądu najpopularniejszych grzybów jadalnych. Wśród nich znalazł się dobrze znany smakoszom rydz (mleczaj rydz). Pismo opisuje jego wygląd tak: „ma wklęsły lub lejkowaty, krwisto- lub ceglastopomarańczowy kapelusz o średnicy 3–12 cm”. Problem w tym, że obok opisu zamieszczono zdjęcie jakiegoś innego rydza (fot. a). Wyraźnie widać, że jest on bardziej mleczaj niż rydz (nasz redakcyjny konsultant rozpoznał w nim śmiertelnie trującego muchomora). Na wszelki wypadek zamieszczamy zdjęcie grzyba, który nam bardziej kojarzy się z rydzem, i ostrzegamy czytelniczki „Shape”, by w lesie wybrały jednak tego z fotografii b. Powtarzamy: fotografia b! Inaczej wasze włosy staną się mlecznobiałe. Trwale.
ARP
Polityka
36.2005
(2520) z dnia 10.09.2005;
Fusy plusy i minusy;
s. 96