Szef Państwowej Komisji ds. Pedofilii rezygnuje ze stanowiska

Błażej Kmieciak, przewodniczący Państwowej Komisji ds. Pedofilii, odchodzi ze stanowiska. Błażej Kmieciak, przewodniczący Państwowej Komisji ds. Pedofilii, odchodzi ze stanowiska. Sejm
Błażej Kmieciak, przewodniczący Państwowej Komisji ds. Pedofilii rezygnuje ze stanowiska. Powód: zmiana prerogatyw komisji, która teraz ma być „quasi-sądem”.

„W pierwszej instancji podejmować będzie niezwykle istotne decyzje dotyczące wpisu do Rejestru Sprawców Przestępstw na tle Seksualnym sprawców czynów, których karalność uległa przedawnieniu. Będą to działania faktycznie orzecznicze” – napisał w oświadczeniu Kmieciak, uzasadniając odejście ze stanowiska. Szefem komisji będzie do 14 kwietnia, co jest związane z koniecznością jego udziału w „standardowej kontroli Najwyższej Izby Kontroli, jaką Urząd Państwowej Komisji przechodzi w tym czasie”.

Oficjalną rezygnację na ręce marszałek Sejmu Elżbiety Witek złożył już pod koniec lutego. Zdecydował się jednak wstrzymać z jej ogłoszeniem „z racji ostatnich, bardzo ważnych wydarzeń mających szczególne znaczenie dla ochrony osób doświadczających przemocy seksualnej w dzieciństwie”. Dodał, że zamierza pozostać w składzie komisji.

Czytaj też: Molestowanie dzieci: między strachem a obsesją

Kolejnym przewodniczącym powinien być prawnik

Zdaniem Kmieciaka jego miejsce powinien teraz zająć doświadczony prawnik. „Doświadczenie i wiedza w zakresie procedur sądowych Przewodniczącego stanowić powinny szczególny gwarant skutecznego działania Państwowej Komisji. Ich brak narazić może postępowania wyjaśniające na błędne prowadzenie, a w konsekwencji ryzyko uchylania przez sądy odwoławcze postanowień (...). Taka sytuacja z kolei wiązałaby się z powtórnym skrzywdzeniem osób poszkodowanych”.

Więcej na ten temat

null
Żyjmy Lepiej

Nie dla psa czekolada. Jak karmić, żeby nasz pupil nie tył i nie chorował

Prof. dr hab. Piotr Ostaszewski o tym, jak powinien jeść pies, żeby nie tył i nie chorował.

Anna Dobrowolska
26.05.2020

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną