Świat

Czarna Profesjonalna

Kawa: rytuały nad filiżanką

materiały prasowe
Najlepsza baristka w Stanach Zjednoczonych wyjawia sekret parzenia kawy.

Pierwsza filiżanka kawy, którą zaserwowała mi Katie Carguilo, mistrzyni amerykańskich baristów Anno Domini 2012, smakowała cudownie i była pełna aromatu, lecz nie spełniała wysokich wymagań mistrzyni. – Ma wprawdzie czekoladowy i orzechowy posmak, ale na koniec staje się zbyt gorzka w smaku – wyjaśniła. – Ziarna zostały zbyt drobno zmielone, woda nie mogła się przez nie przedostać i za mocno zaparzyła kawę.

Dla Katie Carguilo przyrządzenie doskonałej filiżanki kawy jest tym, czym dla innych może być pieczenie ciasta – wyzwaniem wymagającym precyzji i otwartości na eksperymenty. Swój zaparzacz przelewowy do kawy stawia na wadze, by przekonać się, ile dokładnie wody dodaje do zważonej zmielonej kawy. Używa też stopera, by zmierzyć czas parzenia.

Większość z nas zadowala każda filiżanka dobrej kawy, ale jeśli tak, jak Katie Carguilo chcielibyśmy zaparzyć ją doskonale, trzeba traktować to jak czynność laboratoryjną. – Nauczyłam się parzyć kawę, pracując na ziarnach z tego samego źródła przez powiedzmy miesiąc, zapisując wszelkie obserwacje – opowiada 29-latka, która pracuje już w zawodzie dziesięć lat, początkowo jako baristka, a ostatnio jako instruktorka w Counter Culture Coffee. Skrupulatnie zapisuje, ile bierze kawy, ile wody, ile trwa parzenie, jak są zmielone ziarna. – Gdy jestem nie w pełni usatysfakcjonowana rezultatem, wprowadzam drobne zmiany. W ten sposób dochodzę do przepisu na idealną kawę.

 

Pełna wersja artykułu dostępna w 51/52 numerze "Forum".

Warte przeczytania

Reklama

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

  • Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Czytaj także

Klasyki Polityki

Jak dzieci odczuwają i rozumieją ból?

Jeszcze na początku lat 80. uważano, że noworodki w ogóle nie odczuwają bólu! A ponieważ nie potrafią werbalnie wyrazić tego, co czują, nie dbano o ich komfort w szpitalach.

Paweł Walewski
08.08.1998
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną