Świat

Czarna Profesjonalna

Kawa: rytuały nad filiżanką

materiały prasowe
Najlepsza baristka w Stanach Zjednoczonych wyjawia sekret parzenia kawy.

Pierwsza filiżanka kawy, którą zaserwowała mi Katie Carguilo, mistrzyni amerykańskich baristów Anno Domini 2012, smakowała cudownie i była pełna aromatu, lecz nie spełniała wysokich wymagań mistrzyni. – Ma wprawdzie czekoladowy i orzechowy posmak, ale na koniec staje się zbyt gorzka w smaku – wyjaśniła. – Ziarna zostały zbyt drobno zmielone, woda nie mogła się przez nie przedostać i za mocno zaparzyła kawę.

Dla Katie Carguilo przyrządzenie doskonałej filiżanki kawy jest tym, czym dla innych może być pieczenie ciasta – wyzwaniem wymagającym precyzji i otwartości na eksperymenty. Swój zaparzacz przelewowy do kawy stawia na wadze, by przekonać się, ile dokładnie wody dodaje do zważonej zmielonej kawy. Używa też stopera, by zmierzyć czas parzenia.

Większość z nas zadowala każda filiżanka dobrej kawy, ale jeśli tak, jak Katie Carguilo chcielibyśmy zaparzyć ją doskonale, trzeba traktować to jak czynność laboratoryjną. – Nauczyłam się parzyć kawę, pracując na ziarnach z tego samego źródła przez powiedzmy miesiąc, zapisując wszelkie obserwacje – opowiada 29-latka, która pracuje już w zawodzie dziesięć lat, początkowo jako baristka, a ostatnio jako instruktorka w Counter Culture Coffee. Skrupulatnie zapisuje, ile bierze kawy, ile wody, ile trwa parzenie, jak są zmielone ziarna. – Gdy jestem nie w pełni usatysfakcjonowana rezultatem, wprowadzam drobne zmiany. W ten sposób dochodzę do przepisu na idealną kawę.

 

Pełna wersja artykułu dostępna w 51/52 numerze "Forum".

Warte przeczytania

Reklama

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

  • Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Czytaj także

Ja My Oni

Dlaczego niektórzy są bardziej kochliwi?

Co sprawia, że jedni zakochują się łatwiej niż inni, i dlaczego niektórzy mają w miłości szczęście, a inni nie.

Magdalena Kaczmarek
09.02.2016
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną