Świat

Prawa homara

Szwajcarzy w obronie homarów

W restauracji słynnego hotelu Beau-Rivage Palace w Lozannie homary, zanim trafią do garnka, traktuje się paralizatorem elektrycznym. W restauracji słynnego hotelu Beau-Rivage Palace w Lozannie homary, zanim trafią do garnka, traktuje się paralizatorem elektrycznym. Nick Daly / EAST NEWS

Szwajcaria, ojczyzna rozmaitych prekursorskich rozwiązań prawnych, tym razem stanęła w obronie homarów. I zainicjowała szerszy ruch o charakterze międzynarodowym. Otóż w myśl wprowadzonego właśnie rozporządzenia homara w restauracjach, jak i na użytek prywatny, zanim się wrzuci do wrzątku, trzeba najpierw oszołomić. Nie wolno ich też transportować w pojemnikach z lodem ani w wodzie z lodem. Mają jak najdłużej pozostawać w ich naturalnym środowisku.

Te nowe zasady zostały dorzucone do przepisów o ochronie zwierząt wydanych przez rządowy OSAV (biuro ds.

Czytaj także

Kraj

Kiedy lekarze podlegają karze

Lekarze do więzień za błędy medyczne? Co jest zagrożeniem dla zdrowia: kadra medyczna czy polityczna?

Ewa Siedlecka
11.06.2019