Archiwum Polityki

Apetyt na GMO

Transgeniczne pomidory, kukurydza, rzepak, ziemniaki i soja zdobywają nowe rynki. Ich uprawa w porównaniu z odmianami konwencjonalnymi jest mniej pracochłonna i bardziej opłacalna. W Polsce nie można jednak produkować żywności transgenicznej, nie można też nią handlować, ponieważ brakuje odpowiednich uregulowań prawnych. Polska - jako przyszły członek Unii Europejskiej - powinna te braki jak najszybciej nadrobić.

Definicję terminu "organizm zmodyfikowany genetycznie" (popularny skrót - GMO od ang. Genetically Modified Organism) oraz wskazanie instytucji odpowiedzialnych za wprowadzenie do środowiska organizmów transgenicznych zarówno w celach eksperymentalnych jak i komercyjnych określa art. 37a znowelizowanej w ubiegłym roku ustawy o ochronie i kształtowaniu środowiska. Zezwolenia na eksperymenty z GMO oraz ich wprowadzenie na skalę przemysłową wydawać ma Ministerstwo Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa.

Polityka 37.1998 (2158) z dnia 12.09.1998; Kraj; s. 32