Archiwum Polityki

Rak od kuchni

Niewłaściwe odżywianie decyduje o rozwoju aż jednej trzeciej przypadków raka - dowiodły najnowsze badania. Silniejszego działania rakotwórczego nie ma nawet palenie papierosów.

Przed trzydziestu laty prezydent Stanów Zjednoczonych Richard Nixon wydał wojnę rakowi. Jednak mimo idących w biliony dolarów wydatków na leczenie, śmiertelność powodowana przez tę chorobę jest w Ameryce wcale nie mniejsza niż na początku lat 70. Skuteczne zwalczanie nałogu palenia tytoniu sprawiło, że głównym oskarżonym pozostała dieta. Zdaniem Lindy Koo, epidemiologa z Amerykańskiej Fundacji Zdrowia, nie ma w tym nic dziwnego. Spożywamy średnio od jednego do półtora kilograma pokarmu dziennie, wchłaniając wszystko, co w nim zawarte.

Polityka 2.1999 (2175) z dnia 09.01.1999; Społeczeństwo; s. 64