Archiwum Polityki

Biesiada patriotów

„Dla kuchni polskiej znamienne są dania mączne i ciasta. Poczynając od pierogów, z ruskimi na czele, poprzez pyzy, kopytka, knedle ze śliwkami, pierogi leniwe, łazanki, a na racuchach z jabłkami i naleśnikach z powidłami śliwkowymi lub nadzieniem z twarogu i rodzynków kończąc” – stwierdza w „Encyklopedii sztuki kulinarnej” Marek Łebkowski, jeden z najwybitniejszych znawców tego tematu, praktyk i teoretyk zarazem, autor i wydawca wielkiej liczby książek kucharskich. Na szczęście dla recenzentów kulinarnych „Polityki” nie zapomniał autor „Encyklopedii” o daniach mięsnych, a także i o rybach. Nie musieliśmy więc, szukając polskiej kuchni w stołecznych lokalach, ograniczać się tylko do jednego rodzaju potraw. Kuchnia polska bowiem jest bardzo różnorodna.

Gospoda Pod Kogutem ****

W samym centrum starej Ochoty, przy ulicy Grójeckiej w pobliżu skrzyżowania z Wawelską, znalazła miejsce ostoja prawdziwej polskości. Tym razem kulinarnej. Gospoda pod kogutem zachęca gości do przekroczenia progu wielkim szyldem: KUCHNIA POLSKA. I widać, że jest to reklama skuteczna, bo o każdej porze dnia w Gospodzie panuje ruch. Dwie niezbyt duże salki mieszczą kilkanaście prostych drewnianych stołów, wokół których stoją równie proste drewniane, ale jak się okazuje bardzo wygodne nawet przy dłuższym siedzeniu, krzesła.

Polityka 3.2002 (2333) z dnia 19.01.2002; Społeczeństwo; s. 77
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Subskrybuję

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >