Kultura na weekend

Kultura na weekend. Odc. 74

Team cukinia. Dlaczego o kuchni tak dobrze się czyta?

Tej rozmowy o literaturze, podróżach i gotowaniu zdecydowanie lepiej nie słuchać na czczo.

Dionisios Sturis napisał kilka książek reporterskich o Grecji i jej ciemnych stronach, a teraz ukazała się rzecz inna, jaśniejsza – „Kalimera. Grecka kuchnia radości”, w której dzieli się swoją miłością do greckiej kuchni i kultury. I szybko się okazało, że nad Wisłą ta książka cieszy się dużą popularnością, dlaczego? To przede wszystkim zasługa… cukinii. O kuchni egalitarnej, wspólnotowej, kryzysowej i jednocześnie łaskawej dla wegetarian z autorem „Kalimery” rozmawia Justyna Sobolewska.

Materiały z książki „Kalimera”Wielka Litera/mat. pr.Materiały z książki „Kalimera”
Dionisios SturisArch. pryw.Dionisios Sturis

Więcej na ten temat
Reklama
Reklama