Historia

Wieprze przeciw śledziom

Zapusty, czyli średniowieczne pożegnanie z obfitością

Pieter Bruegel Starszy „Walka karnawału z postem”, 1559 r. Pieter Bruegel Starszy „Walka karnawału z postem”, 1559 r. Leemage/Corbis / Getty Images
Zapusty to czas przejścia z karnawału w post. Słowo karnawał pochodzi od łacińskiego carne vale, pożegnanie mięsa. Jedzenie bowiem wytyczało wyrazistą linię pomiędzy przyjemnością a umartwieniem, zaspokojeniem a wyrzutami sumienia.
Pieter Bruegel Starszy „Kukania”, 1525/30–1569 r.AKG/BEW Pieter Bruegel Starszy „Kukania”, 1525/30–1569 r.

Na słynnym obrazie Pietera Bruegla zastępy karnawału prowadzi brzuchaty pijus, usadowiony okrakiem na pękatej beczce. W ręku dzierży rożen z głową prosięcia, pieczystym z kaczki oraz kiełbasą, a na głowie ma pasztet. Jego armii towarzyszą ogryzione kości, skorupki jajek, gofry oraz naleśniki, tradycyjnie spożywane w Niderlandach w zapusty. Tymczasem jego wychudzony przeciwnik podróżuje na platformie przybranej postnymi preclami i sucharami. Jego bronią jest łopata do wyciągania chleba z pieca, ale zamiast chleba znajdują się na niej dwa chude śledzie, tradycyjny postny pokarm.

Czytaj także

Świat

Miliard ludzi na świecie głoduje. Dlaczego? Bo jest okradanych przez nas – silniejszych i bogatszych

Rozmowa z Martínem Caparrósem, argentyńskim pisarzem, autorem zbioru reportaży „Głód”, o tym, dlaczego prawie miliard ludzi nie ma co jeść – mimo że żywności mamy aż za dużo.

Paulina Wilk
29.03.2016