Zapusty, czyli średniowieczne pożegnanie z obfitością

Wieprze przeciw śledziom
Zapusty to czas przejścia z karnawału w post. Słowo karnawał pochodzi od łacińskiego carne vale, pożegnanie mięsa. Jedzenie bowiem wytyczało wyrazistą linię pomiędzy przyjemnością a umartwieniem, zaspokojeniem a wyrzutami sumienia.
Pieter Bruegel Starszy „Walka karnawału z postem”, 1559 r.
Leemage/Corbis/Getty Images

Pieter Bruegel Starszy „Walka karnawału z postem”, 1559 r.

Na słynnym obrazie Pietera Bruegla zastępy karnawału prowadzi brzuchaty pijus, usadowiony okrakiem na pękatej beczce. W ręku dzierży rożen z głową prosięcia, pieczystym z kaczki oraz kiełbasą, a na głowie ma pasztet. Jego armii towarzyszą ogryzione kości, skorupki jajek, gofry oraz naleśniki, tradycyjnie spożywane w Niderlandach w zapusty. Tymczasem jego wychudzony przeciwnik podróżuje na platformie przybranej postnymi preclami i sucharami. Jego bronią jest łopata do wyciągania chleba z pieca, ale zamiast chleba znajdują się na niej dwa chude śledzie, tradycyjny postny pokarm.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj