Seriale inspirują kucharzy

Gotowanie na wszystko
Od żeberek z „House of Cards” po włoskie menu „Rodziny Soprano” – współczesny serial, także polski, żyje w symbiozie z kuchnią. Wykorzystuje kulinarne mody i zarazem je napędza.
Serial „Hannibal” oprócz imponującej obsady zatrudnia szefa kuchni i stylistkę kulinarną.
Robert Trachtenberg/NBC

Serial „Hannibal” oprócz imponującej obsady zatrudnia szefa kuchni i stylistkę kulinarną.

Gruszki gotowane w winie, tartaletki rybne, zupa z małży i wodorostów, a nawet… dornijski wąż w sosie piekielnym. To nie lista potraw przygotowywanych w międzynarodowym konkursie kulinarnym, lecz kilka pozycji z „Uczty lodu i ognia”, książki kucharskiej stworzonej na podstawie „Gry o tron” George’a R.R. Martina. Jej autorki, Chelsea Monroe-Cassel i Sariann Lehrer, opracowały niemal 70 autorskich przepisów, dzięki którym fani książkowej i telewizyjnej serii mogą się poczuć jak biesiadnicy z Winterfell, Dorne lub Królewskiej Przystani.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj