Kultura

Gotowanie na wszystko

Seriale inspirują kucharzy

Serial „Hannibal” oprócz imponującej obsady zatrudnia szefa kuchni i stylistkę kulinarną. Serial „Hannibal” oprócz imponującej obsady zatrudnia szefa kuchni i stylistkę kulinarną. Robert Trachtenberg/NBC
Od żeberek z „House of Cards” po włoskie menu „Rodziny Soprano” – współczesny serial, także polski, żyje w symbiozie z kuchnią. Wykorzystuje kulinarne mody i zarazem je napędza.
Książka kucharska stworzona na podstawie „Gry o tron” G. R.R. MartinaWydawnictwo Literackie Książka kucharska stworzona na podstawie „Gry o tron” G. R.R. Martina

Gruszki gotowane w winie, tartaletki rybne, zupa z małży i wodorostów, a nawet… dornijski wąż w sosie piekielnym. To nie lista potraw przygotowywanych w międzynarodowym konkursie kulinarnym, lecz kilka pozycji z „Uczty lodu i ognia”, książki kucharskiej stworzonej na podstawie „Gry o tron” George’a R.R. Martina. Jej autorki, Chelsea Monroe-Cassel i Sariann Lehrer, opracowały niemal 70 autorskich przepisów, dzięki którym fani książkowej i telewizyjnej serii mogą się poczuć jak biesiadnicy z Winterfell, Dorne lub Królewskiej Przystani.

Polityka 28.2014 (2966) z dnia 08.07.2014; Kultura; s. 66
Oryginalny tytuł tekstu: "Gotowanie na wszystko"

Czytaj także

Nauka

Blue monday. Dlaczego ten koncept nie ma sensu?

20 stycznia 2020 – w ten dzień wypada w tym roku tzw. blue monday, trzeci poniedziałek stycznia, zwany także „najbardziej depresyjnym dniem roku”. Termin zrobił zawrotną karierę w mediach, ale pojawia się też w publikacjach naukowych. Czy słusznie?

Marcin Nowak
20.01.2020