Przejdź do treści
Reklama
Reklama
Książki

Ryba, żaba czy diabeł?

Obrzydlistwa do jedzenia

Smacznego! ;) Smacznego! ;) recubejim / Flickr CC by SA
Brzydkie to niesłychanie i napawa człowieka strachem. Ale jeśli opanować wstręt, kupić i przyrządzić, uczta jest godna Lukullusa.

Żabnica, zwana też diabłem morskim, oraz zębacz wstęgowy, czyli wilk morski, to chyba najbrzydsze ryby świata. Rybacy, by nie zrażać klientów, sprzedają je bez głów, które straszą ostrymi wyrostkami, wystającymi zębiskami i olbrzymią paszczą. Te łby stanowią około jednej trzeciej całej ryby. Pozostałe dwie trzecie to wspaniałe białe, ścisłe mięso, w przypadku żabnicy całkowicie pozbawione ości. Znawcy kupują je mimo wysokiej ceny – bo warto.

Pierwszą żabnicę zobaczyłem na targu rybnym w Langwedocji. Zafascynowała mnie swoją brzydotą. Gdy przyniosłem owego diabła morskiego do domu, rodzina odmówiła wspólnego gotowania, a potem zapowiadała bojkot kolacji. Wiedziałem jednak, że opór nie potrwa długo.

Po pierwsze, pozbawiłem rybę łba, który wrzuciłem (po wycięciu skrzeli oraz oczu) do gara z oliwą i odrobiną białego wina, by przyrządzić podstawę do wyśmienitego sosu, czyli intensywny bulion rybny. Resztę dokładnie wyszorowałem ostrą szczotką, co całkowicie wystarcza, bo żabnica ma jeszcze jedną zaletę – całkowity brak łusek, tak męczących przy skrobaniu np. lina czy okonia.

Teraz rozpoczął się etap najważniejszy: kilka dość głębokich nacięć obu boków żabnicy i precyzyjne wciśnięcie w nie sardeli (znanych też pod nazwą anchois). Te małe rybki mają tak intensywnie słony smak, że żabnicy z zewnątrz nie soli się, a do brzucha sypie się zaledwie kilka ziarenek soli morskiej. Dla aromatu można włożyć tam także małą gałązkę rozmarynu. Tak przygotowana ryba winna poleżeć w chłodzie przez dwie godziny, by nasiąknęła aromatami i smakiem nadzienia. Potem już tylko czeka ją brytfanna z odrobiną oliwy i małymi pomidorkami, które przepołowione otaczają ściśle żabnicę i dodają jej smaku.

Polityka 33.2010 (2769) z dnia 14.08.2010; Za stołem; s. 95
Oryginalny tytuł tekstu: "Ryba, żaba czy diabeł?"
Reklama