Różne światy czekolady
Recenzja książki: Sophie D. Coe, Michael D. Coe, „Prawdziwa historia czekolady”
Książka autorstwa pary amerykańskich antropologów, podobnie jak jej temat, ma swoją niezwyczajną historię. Na pomysł wpadła w 1991 r. Sophie Coe i rozpoczęła intensywne prace nad planowaną monografią. Trzy lata później zmarła, zostawiając mnóstwo notatek. Pracę podjął jej mąż Michael, w 1996 r. powstała pierwsza wersja, która ostateczną postać zyskała dopiero w 2019 r. „Prawdziwa historia czekolady” jest fascynująca nie tylko dla badaczy kultury kulinarnej, ale też dla historiografów, historyków polityki, historyków i socjologów obyczajowości, tudzież badaczy przemian cywilizacyjnych. Niezwykłe jest choćby to, jak czekolada lokuje się w różnych strukturach społecznych i politycznych.
Sophie D. Coe, Michael D. Coe, Prawdziwa historia czekolady, przeł. Ewa Klekot, Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 2024, s. 258