Kasza gryczana - leczy
Recenzja książki: Barbara i Piotr Adamczewscy, "Rodaku, czy ci nie żal, czyli z polską kuchnią w walizce"
Piszę tę krótką recenzję nie tyle jako dziennikarz, ale i początkujący kucharz-amator, który - tak jak większość nowicjuszy - wertuje książki kucharskie w poszukiwaniu łatwych, a zarazem niebanalnych przepisów. Najlepiej takich, które pozwolą ugotować pyszny obiad w godzinę i nie wymagają trudno osiągalnych składników.
W książce autorstwa Adamczewskich większość potraw te kryteria na szczęście spełnia, co z pewnością docenią ci, którzy podobnie jak ja stawiają w kuchni pierwsze kroki.
Ten praktyczny wymiar w żaden sposób nie koliduje z głównym przesłaniem książki, jakim jest przedstawienie świata swojskich zapachów i smaków tradycyjnej kuchni polskiej. Autorzy adresują książkę do młodych polskich emigrantów, którzy na obczyźnie nie dość, że sami tęsknią za narodową kuchnią, to jeszcze chcieliby czymś smacznym i naprawdę oryginalnym zaskoczyć swoich zagranicznych gości. Naszą narodową specjalnością - o czym dopiero z tej lektury się dowiedziałem - jest... kasza gryczana. Niby nie ma się czym aż tak bardzo szczycić, ale jeśli ktoś na punkcie naszej rodzimej kuchni ma kompleksy, to po lekturze tej książki szybko się z nich wyleczy. I co nie mniej ważne - przy serwowaniu przyrządzonych przez siebie polskich potraw będzie mógł błysnąć wiedzą. Bo Adamczewscy nie ograniczają się do „suchych przepisów", ubarwiają je anegdotami o ich pochodzeniu i miejscu w polskiej tradycji.
Smacznego!
- Kup książkę w merlin.pl