Ludzie i style

Co należy jeść regularnie i na co dzień? Produkty ukryte w akronimie G-BOMBS

Kapusta Kapusta Flickr CC by 2.0
Podana lista produktów nie oznacza jednak, że nasza dieta powinna składać się wyłącznie z tych warzyw.
FasolaFlickr CC by 2.0 Fasola

Dr med. Joel Fuhrman to badacz i lekarz rodzinny, który specjalizuje się w pokonywaniu chorób poprzez dobór odpowiedniego pożywienia. Wierzy, że dzięki odpowiedniej diecie jesteśmy w stanie zapobiec, a nawet pokonać niektóre choroby (w tym: cukrzyca, choroba wieńcowa, choroby serca, zawał, udar, cukrzyca, podwyższony cholesterol).

Jego książka „Eat to Live” znalazła się na szczycie bestsellerów „New York Timesa”. Dr Fuhrman znany jest także ze stworzenia akronimu o nazwie G-BOMBS (G-BOMBY), aby pomóc ludziom w ten sposób zapamiętać te pokarmy, które powinni jeść każdego dnia (tak, każdego!).

A więc co oznacza skrót G-BOMBS? Wyjaśniamy:

G”, czyli greens, oznacza produkty zielone. To surowe bądź gotowane warzywa, liściaste lub kapustne: brokuły, kapusta, brukselka, ale też szpinak, jarmuż, pietruszka, koperek. „Zostało udowodnione, że warzywa surowe i gotowane obecne w diecie wpływają na wydłużenie życia i chronią przed rakiem” – tłumaczy w wywiadzie dr Fuhrman. W jaki sposób?

Otóż zielone warzywa zawierają chlorofil – zielony barwnik, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu. Chlorofil tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi) – dzięki temu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu.

„B” oznacza fasolę (z ang. beans), bogatą w fitosładniki, mającą związek z długowiecznością. Jej sekret tkwi w zawartości dużych ilości magnezu i kwasu foliowego. Ten ostatni pomaga w redukcji homocysteiny, której podwyższone stężenie we krwi zwiększa ryzyko zawału serca, udaru czy miażdżycy.

Co ciekawe, fasola jest też trzecim po soi (45 proc.

Reklama