Ludzie i style

Żelki – niewinna, słodka przekąska. Pozornie. Oto jak powstają

mat. pr.
Mniej więcej wiadomo, że w skład żelek – jak nazwa wskazuje – wchodzi żelatyna. Pozyskuje się ją tak samo jak mięso do potraw zupełnie niesłodkich.

Żelki wyglądają niewinnie, wiele osób ma do nich słabość – ot, słodka przekąska. Osoby, które w którymś momencie życia zdecydowały się przejść na wegetarianizm, zwykle żegnają się też z tymi łakociami. Ale i z budyniem, galaretkami, niektórymi jogurtami i lodami, chyba że występują w nich zastępniki, na przykład agar.

Trudno jednak zachować ostrożność – żelatynę można znaleźć w składzie kosmetyków, szamponów, nie wspominając o lekach. A producenci nie zawsze są uprzejmi umieścić taką informację na etykiecie (albo niespecjalnie ją eksponują).

Reszta świata zjada żelatynę w różnych produktach albo zdając, albo nie zdając sobie sprawy z tego, jak się ją pozyskuje.

Freelancerka Alina Kneepkens postanowiła rzecz zobrazować. Dosadnie i działając na wyobraźnię. Oto krótki film o tym, jak powstają żelki – zniechęca Państwa czy nie robi na Państwu wrażenia?

Reklama

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

  • Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Czytaj także

Rynek

Jak PGNiG dosala Zatokę Pucką

Dlaczego mieszkańcom nadmorskiego Kosakowa przeszkadza, że morze jest słone?

Ryszarda Socha
12.11.2019
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną