Żelki – niewinna, słodka przekąska. Pozornie. Oto jak powstają
Mniej więcej wiadomo, że w skład żelek – jak nazwa wskazuje – wchodzi żelatyna. Pozyskuje się ją tak samo jak mięso do potraw zupełnie niesłodkich.
mat. pr.

Żelki wyglądają niewinnie, wiele osób ma do nich słabość – ot, słodka przekąska. Osoby, które w którymś momencie życia zdecydowały się przejść na wegetarianizm, zwykle żegnają się też z tymi łakociami. Ale i z budyniem, galaretkami, niektórymi jogurtami i lodami, chyba że występują w nich zastępniki, na przykład agar.

Trudno jednak zachować ostrożność – żelatynę można znaleźć w składzie kosmetyków, szamponów, nie wspominając o lekach. A producenci nie zawsze są uprzejmi umieścić taką informację na etykiecie (albo niespecjalnie ją eksponują).

Reszta świata zjada żelatynę w różnych produktach albo zdając, albo nie zdając sobie sprawy z tego, jak się ją pozyskuje.

Freelancerka Alina Kneepkens postanowiła rzecz zobrazować. Dosadnie i działając na wyobraźnię. Oto krótki film o tym, jak powstają żelki – zniechęca Państwa czy nie robi na Państwu wrażenia?

Trendy, komentarze

W nowej POLITYCE

Zobacz pełny spis treści »

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną