Przejdź do treści
Reklama
Reklama
Ludzie i style

Jedź z apetytem

Jedzenie w muzeum: coraz więcej osób chce je tam oglądać

Muzeum Chleba w Radzionkowie koło Bytomia. W ciągu roku przyjeżdża tu ponad 40 tys. osób. Muzeum Chleba w Radzionkowie koło Bytomia. W ciągu roku przyjeżdża tu ponad 40 tys. osób. Jacenty Dędek / Reporter
Muzea kulinariów przyciągają nierzadko więcej zwiedzających niż hity świata sztuki. Także w Polsce, gdzie rezerwacje w tych najpopularniejszych kupuje się z dwuletnim wyprzedzeniem.
W Żywym Muzeum Piernika w Toruniu każdy może upiec swój piernik.Tytus Żmijewski/PAP W Żywym Muzeum Piernika w Toruniu każdy może upiec swój piernik.

François Rabelais pisał, że „apetyt rośnie w miarę jedzenia”, a w pięciotomowym dziele „Gargantua i Pantagruel” dał na to niezbity dowód. Bohaterowie powieści – rubaszne olbrzymy – rośli, pochłaniając wielkie ilości jedzenia i picia. Kulinarna gigantomania we współczesnym wydaniu właśnie rozkwita. Symbolem będzie zajmujący prawie 10 ha park rozrywki Eataly World, który ma zostać otwarty w przyszłym roku w Bolonii.

Eataly – sieć sklepów i restauracji założona przez szefów kuchni i restauratorów Mario Balaliego i Joe Bastianicha (ten ostatni zdobył popularność jako juror amerykańskiego „Masterchefa”) – promuje włoską kuchnię. Pięknie opakowane produkty i przemyślana strategia marketingowa – takie ich podejście do promocji kulinariów skrytykował w rozmowie z POLITYKĄ (23/15) szef organizacji Slow Food Carlo Petrini. Mimo krytyki kulinarny Disneyland powstaje w najlepsze. Amerykański portal Eater już dworuje z rzekomych atrakcji w Eataly World, pisząc o „wspinaniu się na ściany z sera pecorino romano” i „kąpielach w fontannach z nutelli”. Jeśli plany szefów przedsięwzięcia się powiodą, park będzie odwiedzać 10 mln osób rocznie. Założenia to ambitne, ale moda na kulinaria nie przemija, więc wydają się całkiem realne. Dla porównania – do paryskiego Disneylandu przyjeżdża co roku około 12 mln gości.

Według statystyk prowadzonych przez The Art Newspaper wśród tradycyjnych muzeów do takich liczb zbliżają się w Europie tylko Luwr i British Museum (ponad 8,5 mln zwiedzających w 2015 r.

Polityka 51.2016 (3090) z dnia 13.12.2016; Ludzie i Style; s. 94
Oryginalny tytuł tekstu: "Jedź z apetytem"
Reklama