Ludzie i style

Wzorem Platona

Jesienny pasztet dla wegetarian

Jesienny pasztet wegetariański Jesienny pasztet wegetariański Alamy Stock Photo / BEW
Znacie to: przyjmujecie gości, na stole pojawia się znakomite danie mięsne. I oto gość sięga wyłącznie po warzywne przybranie, bo jak się okazuje, zmienił dietę na wegetariańską.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Od tysięcy lat ludzie cenili mięso jako doskonałe źródło energii. Ocenia się, że w późnym średniowieczu na biesiadnika zasiadającego przy zamożnym stole przypadało prawie 3 kilo mięsa. Oczywiście ów szczęściarz zjadał tyle, ile chciał, a resztę oddawał słudze, który najadłszy się, podawał dalej. Na końcu, już tylko kośćmi, raczyły się baraszkujące pod stołem psy.

Po wielu wiekach, historycznych i cywilizacyjnych zmianach, stale jeszcze obiad bez mięsa dla wielu z nas się nie liczy. Zjadamy go statystycznie, na osobę, około 200 g dziennie.

Polityka 42.2017 (3132) z dnia 17.10.2017; Ludzie i style; s. 94
Oryginalny tytuł tekstu: "Wzorem Platona"

Czytaj także

Świat

NIEMCY: Berlin ciągnie do Moskwy

Osiem dekad po pakcie Ribbentrop-Mołotow w Niemczech rośnie presja na kolejną odwilż w relacjach z Rosją. Działania polskiego rządu raczej nie studzą tego zapału.

Adam Krzemiński
02.09.2019