Jesienny pasztet dla wegetarian

Wzorem Platona
Znacie to: przyjmujecie gości, na stole pojawia się znakomite danie mięsne. I oto gość sięga wyłącznie po warzywne przybranie, bo jak się okazuje, zmienił dietę na wegetariańską.
Jesienny pasztet wegetariański
Alamy Stock Photo/BEW

Jesienny pasztet wegetariański

Od tysięcy lat ludzie cenili mięso jako doskonałe źródło energii. Ocenia się, że w późnym średniowieczu na biesiadnika zasiadającego przy zamożnym stole przypadało prawie 3 kilo mięsa. Oczywiście ów szczęściarz zjadał tyle, ile chciał, a resztę oddawał słudze, który najadłszy się, podawał dalej. Na końcu, już tylko kośćmi, raczyły się baraszkujące pod stołem psy.

Po wielu wiekach, historycznych i cywilizacyjnych zmianach, stale jeszcze obiad bez mięsa dla wielu z nas się nie liczy. Zjadamy go statystycznie, na osobę, około 200 g dziennie.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj