Ludzie i style

Sezon na sezonowanie

Jak przyrządzić wyborny stek sezonowany

Stek sezonowany Stek sezonowany Ulrika Pousette / Getty Images
Lubimy, żeby jedzenie było świeże. Ale niekiedy nabiera właściwej jakości i lepszego smaku, jeśli najpierw odpocznie i dojrzeje.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Na północy Europy od wieków przechowywano cielęce i jagnięce mięso w jaskiniach, aby skruszało. Już przed ponad trzema tysiącami lat Chińczycy pozostawiali na pewien czas kacze tuszki, aby nabrały smaku i kruchości. U nas jeszcze niedawno zwyczajny był obrazek wiszących zimą na balkonie czy za oknem kruszejących upolowanych zajęcy albo dzikiego ptactwa. Leżakują też, dojrzewając, wina. Cała sztuka w tym, aby w zależności od rodzaju, szczepu, roku i wielu innych czynników owo dojrzewanie miało odpowiedni przebieg, temperaturę, oświetlenie i w konsekwencji dawało szczególny smak.

Polityka 4.2018 (3145) z dnia 23.01.2018; Ludzie i style; s. 74
Oryginalny tytuł tekstu: "Sezon na sezonowanie"
Reklama

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

  • Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Czytaj także

Społeczeństwo

Los bezpłodnych katolików: niech Bóg decyduje

Wierzą w Boga, dlatego nie decydują się na potępiane przez Kościół in vitro i inseminację. Niepłodni po katolicku.

Elżbieta Turlej
24.01.2013