Jak przyrządzić wyborny stek sezonowany

Sezon na sezonowanie
Lubimy, żeby jedzenie było świeże. Ale niekiedy nabiera właściwej jakości i lepszego smaku, jeśli najpierw odpocznie i dojrzeje.
Stek sezonowany
Ulrika Pousette/Getty Images

Stek sezonowany

Na północy Europy od wieków przechowywano cielęce i jagnięce mięso w jaskiniach, aby skruszało. Już przed ponad trzema tysiącami lat Chińczycy pozostawiali na pewien czas kacze tuszki, aby nabrały smaku i kruchości. U nas jeszcze niedawno zwyczajny był obrazek wiszących zimą na balkonie czy za oknem kruszejących upolowanych zajęcy albo dzikiego ptactwa. Leżakują też, dojrzewając, wina. Cała sztuka w tym, aby w zależności od rodzaju, szczepu, roku i wielu innych czynników owo dojrzewanie miało odpowiedni przebieg, temperaturę, oświetlenie i w konsekwencji dawało szczególny smak.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj