Ludzie i style

Na zdrowie

Pieczone zielone sznycle: smaczne i bogate w wartości odżywcze

Pieczone zielone sznycle Pieczone zielone sznycle Aniko Hobel / Getty Images
Jeszcze przed stu laty zastanawianie się, czy coś, co zjadamy, jest zdrowe, uznane by było za dziwactwo. Doceniano przede wszystkim sytość i smak.
Barbara Adamczewska Barbara Adamczewska

Prawda, że jedzeniu niekiedy przypisywano wyjątkowe właściwości zdrowotne: na przykład na podagrę podawało się mocne rosoły, co wedle dzisiejszej wiedzy powinno być przy tej chorobie zabronione, a jako główny lek na przeziębienie aplikowano sok malinowy (uważany obecnie w takich sytuacjach tylko za smaczny dodatek). Na ból głowy pomagać miało zjedzenie arbuza lub banana. Ale przede wszystkim uważano za pewne, że obfite i smaczne jedzenie służy zdrowiu i kondycji. Nie badano naukowo wpływu pokarmów.

Polityka 8.2018 (3149) z dnia 20.02.2018; Ludzie i style; s. 74
Oryginalny tytuł tekstu: "Na zdrowie"

Czytaj także

Świat

UKRAINA: Wołodymyr i jego drużyna

Prezydent Wołodymyr Zełenski wystartował z najbardziej ambitnym programem reform w historii kraju. Krytycy twierdzą, że ta niecierpliwość zgubi albo jego, albo Ukrainę.

Oleksandra Iwaniuk
18.09.2019