Ludzie i style

Na zdrowie

Pieczone zielone sznycle: smaczne i bogate w wartości odżywcze

Pieczone zielone sznycle Pieczone zielone sznycle Aniko Hobel / Getty Images
Jeszcze przed stu laty zastanawianie się, czy coś, co zjadamy, jest zdrowe, uznane by było za dziwactwo. Doceniano przede wszystkim sytość i smak.
Barbara Adamczewska Barbara Adamczewska

Prawda, że jedzeniu niekiedy przypisywano wyjątkowe właściwości zdrowotne: na przykład na podagrę podawało się mocne rosoły, co wedle dzisiejszej wiedzy powinno być przy tej chorobie zabronione, a jako główny lek na przeziębienie aplikowano sok malinowy (uważany obecnie w takich sytuacjach tylko za smaczny dodatek). Na ból głowy pomagać miało zjedzenie arbuza lub banana. Ale przede wszystkim uważano za pewne, że obfite i smaczne jedzenie służy zdrowiu i kondycji. Nie badano naukowo wpływu pokarmów.

Czytaj także

Ja My Oni

Gdy najbliżsi chorują psychicznie

Czy człowieka musi paraliżować strach i niemoc, gdy bliska mu osoba zaczyna cierpieć na zaburzenia psychiczne?

Anna Dobrowolska
27.05.2014