Ludzie i style

Na zdrowie

Pieczone zielone sznycle: smaczne i bogate w wartości odżywcze

Pieczone zielone sznycle Pieczone zielone sznycle Aniko Hobel / Getty Images
Jeszcze przed stu laty zastanawianie się, czy coś, co zjadamy, jest zdrowe, uznane by było za dziwactwo. Doceniano przede wszystkim sytość i smak.
Barbara Adamczewska Barbara Adamczewska

Prawda, że jedzeniu niekiedy przypisywano wyjątkowe właściwości zdrowotne: na przykład na podagrę podawało się mocne rosoły, co wedle dzisiejszej wiedzy powinno być przy tej chorobie zabronione, a jako główny lek na przeziębienie aplikowano sok malinowy (uważany obecnie w takich sytuacjach tylko za smaczny dodatek). Na ból głowy pomagać miało zjedzenie arbuza lub banana. Ale przede wszystkim uważano za pewne, że obfite i smaczne jedzenie służy zdrowiu i kondycji. Nie badano naukowo wpływu pokarmów.

Polityka 8.2018 (3149) z dnia 20.02.2018; Ludzie i style; s. 74
Oryginalny tytuł tekstu: "Na zdrowie"

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

  • Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Czytaj także

Kultura

Patti Yang kończy karierę. Debiutuje Patricia Vernhes

Współpracowała ze światowej sławy kompozytorami, nagrała muzykę do hollywoodzkich superprodukcji i wydała pięć płyt. Artystka z Wrocławia kończy działalność pod pseudonimem Patti Yang. Czy jeszcze ją usłyszymy?

Dawid Iwaniec
21.02.2020