Za stołem

Odmiany porcelany
Ten, kto wie, co jadać, jest człowiekiem kulturalnym. Nie możemy jednak zaniedbać tematu, na czym jadać.
Placek krakowski
Elena Botta/Getty Images

Placek krakowski

Augustowi II Mocnemu (elektorowi saskiemu i później królowi polskiemu) zawsze brakowało pieniędzy na przyjemności i prowadzenie wojen. Dlatego nakazał alchemikowi Johannowi Boettgerowi szukać złota dla podratowania skarbca. Udało się nadspodziewanie dobrze – alchemik znalazł sposób na wytwarzanie porcelany. Chroniona przez Chińczyków od stuleci tajemnica stała się w pierwszym dziesięcioleciu XVIII w. cenną własnością saksońskiego (i polskiego) króla. Ale wkrótce tajemnica przestała być tajemnicą, w różnych krajach powstały manufaktury porcelany, których wyroby znalazły się w obfitości na stołach.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj