Ludzie i style

Zdrowy ferment

Mnóstwo chętnych na chleb i mało dobrych piekarni...

To, czy chleb dobrze wyrośnie, zależy głównie od zakwasu. To, czy chleb dobrze wyrośnie, zależy głównie od zakwasu. Agnieszka Rodowicz / Polityka
Rzemieślniczy bochenek kosztuje niemało. Mimo to już o piętnastej chleb jest sprzedany, a piekarnia zamknięta. Jaki jest na to przepis?
Weronika Nogańska, jedna z właścicielek
piekarni Rano, i jej pomocniczka
Karolina Frąckowiak zaczynają pracę przed
6.00 i pieką 100–170 bochenków dziennie.Agnieszka Rodowicz/Polityka Weronika Nogańska, jedna z właścicielek piekarni Rano, i jej pomocniczka Karolina Frąckowiak zaczynają pracę przed 6.00 i pieką 100–170 bochenków dziennie.

W czasach PRL chleb był jeszcze niezły. Emeryci dobrze pamiętają smak pieczywa z osiedlowej piekarni. Potem wyrosły jak na drożdżach duże zakłady. Puchły i puchły jak chleby na polepszaczach. Dziś zatrudniają setki ludzi i produkują tony pieczywa dziennie. Pachnie ładnie, ale krótko. Smakuje zazwyczaj nijak.

Przed 1989 r. Polacy jedli koło 100 kg chleba na osobę rocznie, dziś 50 kg. Co roku upada koło 300 piekarni. Mimo to chleba piecze się coraz więcej – a niezjedzony wyrzuca. Od kilku lat otwierają się za to w polskich miastach rzemieślnicze piekarenki.

Polityka 21.2019 (3211) z dnia 21.05.2019; Ludzie i style; s. 76
Oryginalny tytuł tekstu: "Zdrowy ferment"

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

  • Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Czytaj także

Ja My Oni

Jak komunikować swoje potrzeby

Jak wyrazić swoje potrzeby, aby inni je uwzględniali.

Anna Dąbrowska, Anna Dobrowolska
06.02.2018