Babka burgerów
Babka burgerów, czyli polski, swojski street food. Serwujemy przepis na maczankę
Jaka właściwie jest maczanka krakowska? Cudowna i swojska. Zwykła pszenna bułka, solidnie namoczona w długo duszonym sosie, do tego niemoralna ilość cebuli i kawał proteiny – w naszym przypadku szarpane kotlety sojowe. Dodatkami będą kiszone ogórki, chrzan i buraczki. Wszystko dla odświeżenia i kontrastu.
Czytaj też: Jedyne słuszne pesto: przepis. Na targu w Genui wszystko mi wyjaśnili
Czy taką maczankę można potraktować jako nasz polski, swojski street food? Jak najbardziej! Z sukcesem od prawie 10 lat w takiej formie podaje ją Andrus Food Truck w Krakowie. To tam pierwszy raz zauroczyłem się maczanką (wtedy jeszcze mięsną). Nie byłbym sobą, gdybym nie przełożył tego smaku na swój wegański talerz. Nieskromnie powiem, że wegańska maczanka to jedna z moich najbardziej udanych wersji weganizowania klasyków polskiej kuchni. Sugeruję zajadać się nią bez użycia sztućców – ale jeżeli ktoś nie chce się zbytnio ubrudzić, będą one konieczne.
Wegańska maczanka krakowska (6–10 dużych burgerów):
Składniki:
• 5–6 kotletów sojowych typu big steak
• 750 ml bulionu warzywnego
• 250 ml czerwonego wytrawnego wina
• 250 ml wody
• 5–6 łyżek oleju rzepakowego
• 5–10 pieczarek pokrojonych w plasterki lub kostkę
• 1 kg cebuli pokrojonej w piórka
• duża marchewka pokrojona w kostkę
• 2–3 rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku
• 4 kulki ziela angielskiego
• 4 liście laurowe
• 1 łyżka suszonych mielonych grzybów (ja mielę suszone shiitake w młynku do kawy)
• 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
• 2 łyżki musztardy
• opcjonalnie łyżeczka kminku i kilka kulek jałowca
• sól (opcjonalnie)
• szczypta świeżo mielonego pieprzu
Do podania:
• pszenne bułki
• chrzan
• buraczki
• ogórki kiszone pokrojone w długie plastry
• natka pietruszki
Wykonanie (ok.