Czy cukrzycę da się wyleczyć głodówką?

Z głodówką na cukier
Badaczom udało się uzyskać remisję cukrzycy 2 typu u osób poddanych rygorystycznej diecie. Czy ten nowy sposób może zrewolucjonizować podejście do leczenia tej choroby?
Odpowiedni klucz do pokonania cukrzycy leży na talerzu.
Kawin Harasai/Unsplash

Odpowiedni klucz do pokonania cukrzycy leży na talerzu.

Nadciśnienie, astma, cukrzyca to najbardziej rozpowszechnione dziś na świecie choroby przewlekłe, których rozpoznanie oznacza dla pacjentów regularne przyjmowanie leków do końca życia. Większość chorych specjalnie się nie skarży – wiedzą, że przestrzeganie zaleceń jest właściwym kluczem do kontroli tych schorzeń. Ale wszyscy marzą o tym, aby móc wrócić do pełnego zdrowia i wyleczyć się całkowicie.

Do tej pory nie było to możliwe. Jak jednak informują na łamach naukowego pisma „Lancet” badacze z Glasgow, udało im się uzyskać remisję cukrzycy 2 typu u osób poddanych rygorystycznej diecie. Czy ten nowy sposób może zrewolucjonizować podejście do leczenia tej choroby?

Dieta kluczem do zdrowia

Odpowiednie żywienie w cukrzycy ma wartość terapeutyczną. To wiadomo od dawna i żadnym zaskoczeniem nie jest. Pacjenci mają zazwyczaj nadwagę i muszą konsekwentnie przestrzegać obniżania ilości kalorii w posiłkach. Nagromadzona tkanka tłuszczowa jest bowiem niezdrowa nie tylko dla serca, ale także dla wątroby i trzustki – narządów, które w cukrzycy odgrywają bardzo ważną rolę, sterując produkcją glukozy i insuliny. Komórki wszystkich tkanek organizmu czerpią energię z węglowodanów, a więc właśnie z glukozy, która przedostaje się do ich wnętrza jakby przez drzwi otwierane po każdym posiłku przez insulinę. U osób otyłych do otwarcia tych umownych drzwi potrzeba nie jednej, lecz co najmniej dwóch cząsteczek insuliny, i stąd otyłość prowadzi do cukrzycy, gdyż trzustka nie nadąża z produkcją tego hormonu.

Każdy pacjent z cukrzycą powinien otrzymać od lekarza, a jeszcze lepiej od współpracującego z diabetologiem dietetyka, indywidualny zestaw zaleceń, ponieważ właściwie dobrana dieta jest ważnym elementem jej leczenia i utrzymywania odpowiedniego poziomu cukru w organizmie. Obowiązują generalne zasady: jak najmniej tłuszczu (tylko chude wędliny i mięso), warzywa najlepiej na surowo lub gotowane na parze, jeśli owoce – to starannie dobrane (dozwolone są mniej słodkie: grejpfrut, poziomki, truskawki, jabłka), pieczywo ciemne, chudy nabiał. Należy unikać alkoholu i wszystkiego, co zawiera cukry proste: słodyczy, słodkich napojów, dosładzanych jogurtów i serków homogenizowanych, miodu, suszonych śliwek, rodzynek i słodkich owoców (np. gruszek, bananów, owoców kandyzowanych).

Choć takie menu pozbawione nadmiaru łakoci i tłuszczów wydaje się z początku nie do zniesienia, jest jedną z najzdrowszych diet. Pozwala utrzymać właściwą wagę ciała i zapewnia bardzo urozmaicony jadłospis.

Utrata wagi lepsza od tabletek

We wspomnianym badaniu, którego wyniki publikuje „Lancet”, wzięło udział 300 osób w wieku 20–65 lat, u których rozpoznano cukrzycę nie wcześniej niż 6 lat temu. Zgodzili się poddać intensywnej kontroli wagi i przyjmować dziennie przez 3–5 miesięcy posiłki o kaloryczności nieprzekraczającej 825–853 kalorii (to połowa tego, ile przeciętnie jemy).

86 proc. pacjentów straciło co najmniej 15 kg, ale co ważniejsze: ich trzustka wróciła do produkcji wystarczającej ilości insuliny, mogli odstawić leki i zapomnieć o cukrzycy.

Musieli jednak wciąż pamiętać o tym, aby znowu nie przytyć. Jak przyznają lekarze, nie była to łatwa zmiana stylu życia, ponieważ jadłospis oparty tylko na cieniutkich koktajlach i zupkach zdrowotnych mógł się szybko znudzić. Jednak na wytrwałych czekała nagroda w postaci całkowitej remisji ich choroby. Dietetyk Mike Lean z Uniwersytetu w Glasgow komentuje: „Pacjenci byli naprawdę zainteresowani tym nowym i restrykcyjnym podejściem. Zgodziła się na niego prawie jedna trzecia osób, które poprosiliśmy o udział w badaniu. To znacznie wyższy niż zwykle odsetek akceptacji przy tego typu badaniach klinicznych”.

W badaniu uczestniczyła również grupa kontrolna, leczona farmakologicznie w tradycyjny sposób. I tu zanotowano porównywalny sukces jedynie u 4 proc. osób. Podczas gdy średnia utrata masy ciała u poddanych restrykcyjnej diecie wyniosła 10 kg, w grupie kontrolnej był to zaledwie 1 kg, co w dużo mniejszym stopniu mogło przełożyć się na znormalizowanie poziomu cukru w organizmie.

A zatem czy dotychczasowa doktryna, że w cukrzycy typu 2 bez leków ani rusz, sprawdza się, jeśli pacjent będzie przestrzegał restrykcyjnej diety? Pewnie nie u wszystkich można spodziewać się tak pomyślnych rezultatów, ale po raz kolejny mamy dowód, że odpowiedni klucz do pokonania tej choroby leży na talerzu. Tak jak niezdrowe sposoby odżywiania oraz otyłość są najistotniejszym czynnikiem rozwoju cukrzycy, właściwe nawyki i drastyczna redukcja kalorii mogą być wobec niej najskuteczniejszą kuracją.

Aktualności, komentarze

W nowej POLITYCE

Zobacz pełny spis treści »

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną