Przejdź do treści
Reklama
Reklama
Nauka

Naukowcy poprawili dietę astronautów. Są efekty

Eksperyment naukowców wykazał, że wzbogacenie posiłków m.in. o ryby i owoce nie tylko poprawiło parametry zdrowotne, ale również sprawność umysłu astronautów. Eksperyment naukowców wykazał, że wzbogacenie posiłków m.in. o ryby i owoce nie tylko poprawiło parametry zdrowotne, ale również sprawność umysłu astronautów. Kesu01 / Smarterpix/PantherMedia
Wzbogacenie posiłków m.in. o ryby i owoce nie tylko poprawiło parametry zdrowotne, ale również sprawność umysłu astronautów. Oto wyniki eksperymentu przeprowadzonego w ośrodku NASA.

Wyprawy kosmiczne, zwłaszcza te dalsze (na Księżyc) i bardzo dalekie (na Marsa), wiążą się z mnóstwem problemów, które trzeba rozwiązać. Jednym z nich jest zapewnienie astronautom optymalnej diety na czas podróży – ustalenie, co powinni spożywać, żeby pomóc organizmowi wytrzymać w dobrej kondycji długi lot, a może również pobyt na innym ciele niebieskim.

Czytaj także: Komu są potrzebne przenosiny ludzkości na inną planetę?

45 dni w symulatorze

Aby odpowiedzieć na to pytanie, międzynarodowa grupa naukowców z USA, Niemiec i Kanady postanowiła przeprowadzić bardzo ciekawy eksperyment. Zaprosili do niego 16 ochotników: dziesięciu mężczyzn i sześć kobiet w wieku średnio 40 lat (plus minus 9 lat). Każdy z nich wziął udział w co najmniej jednej „misji” polegającej na przebywaniu przez 45 dni w symulującej pojazd kosmiczny komorze, która znajduje się w Centrum Lotów Kosmicznych NASA im. Johnsona w Houston w Teksasie.

Zaplanowane w tym czasie aktywności (m.in. ćwiczenia fizyczne) i związany z nimi stres również przypominały to, co czeka prawdziwych astronautów. Ponadto uczestnicy badania przeszli trening, jak zbierać i zabezpieczać własne próbki biologiczne, prowadzić skrupulatną dokumentację żywieniową oraz wykonywać psychologiczne testy sprawności funkcji poznawczych.

Posłuchaj: Schabowy wciąż królem. Co jedzą Polacy i co to o nas mówi?

Reklama