Prawdziwy rozmiar afery solnej

Przesolili
Zanieczyszczona sól, która trafiała do fabryk spożywczych, wzbudziła strach w całym kraju. Czy jest groźna dla zdrowia – nie wiadomo. Na pewno szkodzi gospodarce. Główną ofiarą nieuczciwych pośredników stała się reputacja polskich producentów żywności.
Sól wypadowa jest kilkakrotnie tańsza od spożywczej, bo przy jej produkcji nie trzeba przestrzegać surowych norm.
Axiom/Forum

Sól wypadowa jest kilkakrotnie tańsza od spożywczej, bo przy jej produkcji nie trzeba przestrzegać surowych norm.

Przez wiele lat handlarze zarabiali wielkie pieniądze dzięki „cudownej” przemianie zanieczyszczonej, nienadającej się do jedzenia soli wypadowej w spożywczą. Gdy wreszcie proceder został wykryty, dominuje niedowierzanie. Jak to możliwe, że oszukiwanie wielu producentów żywności, ale też milionów klientów, mogło trwać tak długo? W aferę zamieszany został, Bogu ducha winny, włocławski Anwil, producent nawozów, tworzyw sztucznych i wyrobów chemicznych.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną