Niepowtarzalna kuchnia Portugalii

Biesiada przy fado
Tak jak fado odróżnia się od pieśni z innych krajów południa Europy, tak kuchnia Portugalii jest jedyna w swoim rodzaju.
Lizbona słynie z pasteis de nata. To przepyszne babeczki z budyniowym nadzieniem.
Jpatokal/Wikipedia

Lizbona słynie z pasteis de nata. To przepyszne babeczki z budyniowym nadzieniem.

Cabo da Roca to koniec świata. A na pewno koniec Europy. Dalej tylko pustka. Stojąc na skale wysoko nad oceanem człowiek popada w nostalgię. I rozumie portugalskich poetów, pisujących smutne wiersze, oraz pieśniarzy fado, wykonujących te utwory w setkach restauracji. Klimat dekadencji jest zaraźliwy. Nam też było smutno i gdy – odczuwając lęk i zawrót głowy – usiłowaliśmy dojrzeć coś na bezkresie Atlantyku, i gdy spędzaliśmy noc w restauracji O Faia przy Rua da Barroca na koncercie Lenity Gentil – dziś chyba najsłynniejszej wykonawczyni fado.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną