Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o oliwkach

Zielone i czarne
Do Polski sprowadzamy coraz więcej oliwek. Uczymy się ich smaków.
Kolor oliwek zależy od momentu zbiorów, a nie od gatunku drzew oliwnych. Te zielone zbierane są najwcześniej.
Corbis

Kolor oliwek zależy od momentu zbiorów, a nie od gatunku drzew oliwnych. Te zielone zbierane są najwcześniej.

Suszone owoce, orzeszki, prażone migdały, krakersy, słone paluszki, chipsy, oliwki – to przysmaki najczęściej podawane w celu uprzyjemnienia lub podtrzymania rozmów. I to nie tylko towarzyskich, ale często także biznesowych, a nawet politycznych. Drobiazgi na półmiskach, paterach i w koszyczkach mają więc poważniejsze znaczenie, niż się nam wydaje. Jest to też ważna część europejskiego rynku spożywczego, przeliczana na miliony euro.

Polacy najczęściej sięgają po chipsy.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną