Przepisy na grilla
Oto przepisy na przepyszne dania z grilla oraz rady, które pozwolą zachować jak najwięcej witamin i minerałów nie tylko w warzywach, ale i innych produktach.

Kucharz radzi:

- Mięso solić tuż przed umieszczeniem go na ruszcie. Wcześniej można solić drób, a ryby na 2 godz. przed przyrządzaniem; 
- Zioła, np. tymianek lub rozmaryn, owinąć folią aluminiową, nakłuć ją, a pakiecik umieścić w palenisku, by aromat ziół nasączył mięsa;
- Zamarynowane mięsa czy ryby wyjąć wcześniej z zalewy i osaczyć na papierowym ręczniku;
- Drób i ryby piec w temperaturze ok. 180 st. C, a mięsa wołowe, jagnięce i wieprzowe w temperaturze ok. 250 st. C.;
- Nie trzymaj obranych warzyw długo w wodzie . Nie krój ich zbyt drobno . Nie obieraj skórki (jeśli to możliwe). Piecz bez tłuszczu lub w niewielkiej jego ilości.

Wszystkie te rady pozwalają zachować jak najwięcej witamin i minerałów nie tylko w warzywach, ale i innych produktach. Długi kontakt z wodą i powietrzem obniża ich zawartość w warzywach. 

PRZEPISY 

Łosoś ogoniasty 

Łosoś (ok. 1 kg), 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól gruboziarnista, świeżo zmielony pieprz, cytryna.

Łososia wypatroszonego i umytego ułożyć (nie zdejmować skóry) na półmisku. Sporządzić marynatę z oliwy, soku cytrynowego i pieprzu. Nasmarować rybę z zewnątrz i wewnątrz. Wstawić półmisek do lodówki na dwie godziny. Rozpalić grill. Wyjąć łososia z lodówki, natrzeć go solą i położyć na ruszcie. Piec około 10 minut z każdej strony uważając by się nadmiernie nie wysuszył. Polewać pozostałością marynaty. Podawać przybranego ćwiartkami cytryny.

Pikantne krewetki 12 surowych krewetek tygrysich, 2 łyżeczki papryki, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka gorczycy w proszku, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżeczka cayenne, 3 łyżeczki oliwy, 2 łyżeczki soku z limonek, 5 limonek.

Obciąć głowy i nóżki krewetek. Naciąć głęboko każdą skorupkę na grzbiecie i usunąć czarny przewód pokarmowy. Dokładnie wypłukać pod bieżącą zimna wodą. Osączyć na papierowym ręczniku. Przyprawy wymieszać z oliwą, sokiem z limonek i polać tą marynatą krewetki. Zachować pozostały płyn oraz ten ściekający z krewetek. Nadziać krewetki na szpadki i odłożyć na godzinę do lodówki. Na rozgrzanym grillu położyć aluminiową tackę i ułożyć na niej krewetki. Piec 10 minut obracając szpadki i polewając marynatą. Podawać ozdobione ćwiartkami limonek.

Kurczak w musztardzie

10 udek kurczaka, 2 łyżki musztardy z Dijon, 10 dag sera mozzarella, pęczek liści bazylii, 10 plasterków boczku, świeżo zmielony pieprz.

Rozciąć udka wzdłuż i wyjąć kostki. Wnętrze posmarować musztardą. Na musztardę położyć listek bazylii i podłużny kawałek sera. Złożyć udka nadając im pierwotny kształt. Owinąć boczkiem i spiąć szpadką. Posypać z wierzchu pieprzem. Ułożyć na aluminiowej tacy na rozgrzanym grillu i piec co najmniej kwadrans obracając.

Czytaj także

Ważne tematy społeczne

W nowej POLITYCE

Zobacz pełny spis treści »

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną