Kucharz radzi:
- Mięso solić tuż przed umieszczeniem go na ruszcie. Wcześniej można solić drób, a ryby na 2 godz. przed przyrządzaniem;
- Zioła, np. tymianek lub rozmaryn, owinąć folią aluminiową, nakłuć ją, a pakiecik umieścić w palenisku, by aromat ziół nasączył mięsa;
- Zamarynowane mięsa czy ryby wyjąć wcześniej z zalewy i osaczyć na papierowym ręczniku;
- Drób i ryby piec w temperaturze ok. 180 st. C, a mięsa wołowe, jagnięce i wieprzowe w temperaturze ok. 250 st. C.;
- Nie trzymaj obranych warzyw długo w wodzie . Nie krój ich zbyt drobno . Nie obieraj skórki (jeśli to możliwe). Piecz bez tłuszczu lub w niewielkiej jego ilości.
Wszystkie te rady pozwalają zachować jak najwięcej witamin i minerałów nie tylko w warzywach, ale i innych produktach. Długi kontakt z wodą i powietrzem obniża ich zawartość w warzywach.
*
PRZEPISY
Łosoś ogoniasty
Łosoś (ok. 1 kg), 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól gruboziarnista, świeżo zmielony pieprz, cytryna.
Łososia wypatroszonego i umytego ułożyć (nie zdejmować skóry) na półmisku. Sporządzić marynatę z oliwy, soku cytrynowego i pieprzu. Nasmarować rybę z zewnątrz i wewnątrz. Wstawić półmisek do lodówki na dwie godziny. Rozpalić grill. Wyjąć łososia z lodówki, natrzeć go solą i położyć na ruszcie. Piec około 10 minut z każdej strony uważając by się nadmiernie nie wysuszył. Polewać pozostałością marynaty. Podawać przybranego ćwiartkami cytryny.
Pikantne krewetki 12 surowych krewetek tygrysich, 2 łyżeczki papryki, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka gorczycy w proszku, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżeczka cayenne, 3 łyżeczki oliwy, 2 łyżeczki soku z limonek, 5 limonek.