Łosoś w papilotach

Strachy kuchenne
Straszenie jest w modzie. Panikę wywołać można wizją seryjnych zabójców na wolności, ale też informacjami o toksycznych garnkach.
Łosoś w papilotach
Thomas Barwick/Getty Images

Łosoś w papilotach

Na czele listy naczyń wywołujących różne choroby są aluminiowe garnki i aluminiowa folia. I jedno, i drugie można jednak kupić w sklepach ze sprzętem kuchennym. Ba, zdarzają się naukowcy polecający ich stosowanie. Elżbieta Brulińska-Ostrowska z Państwowego Zakładu Higieny pisze jednak tak: „Nie ma co rezygnować z pieczenia ciasteczek w aluminiowych foremkach. Używanie ich raz na jakiś czas nam nie zaszkodzi. Ale warto być ostrożnym. Naukowcy podejrzewają, że glin może mieć związek z chorobami neurologicznymi, m.in. z chorobą Alzheimera”. I masz, babo, placek! Piec te ciasteczka czy raczej zrobić na deser domowe lody?

Uznawszy – na wszelki wypadek – aluminium za produkt wysoce szkodliwy, usuwam z kuchni takie garnki i patelnie. Ale w co zawijać, gdy przygotowuję wnuki na szkolną wycieczkę? I znowu trzeba zasięgnąć opinii specjalistów w sprawie opakowań do żywności.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj