Inteligencja w główkach kapusty
O jedzeniu, jakości i kosztach. Po co w warzywniaku sztuczna inteligencja?
24 stycznia 2022
Rozmowa z Adrianem Piwko, założycielem i szefem inicjatywy Pora na Pola, o tym, jak jeść dobrze i nie płacić za to zbyt dużo.
JOANNA PODGÓRSKA: – Po co w warzywniaku sztuczna inteligencja?
ADRIAN PIWKO: – Mali rolnicy i mali sprzedawcy stoją przed ogromnymi wyzwaniami, jeśli chodzi o zaplanowanie produkcji i sprzedaży. Popyt na ich produkty jest mniej przewidywalny niż w przypadku sieci handlowych czy dużych producentów. Łatwo „przestrzelić” – albo wyprodukują za mało i tracą dochody, albo za dużo i produkty się marnują. Dlatego nasza firma, której celem jest wspieranie drobnych producentów, szuka rozwiązań, które pomogą im planować produkcję.
Polityka
4.2022
(3347) z dnia 18.01.2022;
Społeczeństwo;
s. 36
Oryginalny tytuł tekstu: "Inteligencja w główkach kapusty"