Żywność: globalne marnotrawstwo

Uwolnić jedzenie!
Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, czy żyjesz w wolnym kraju – przekonują zwolennicy tezy, że globalizacja produkcji żywności zaczyna zagrażać naszej suwerenności.
Niszczenie warzyw, Hiszpania
Francisco Bonilla/Reuters/Forum

Niszczenie warzyw, Hiszpania

Pewien Francuz, 59-letni ojciec sześciorga dzieci, zajrzał do śmietnika na zapleczu supermarketu Monoprix, w którym pracował. Leżało tam, jak co wieczór, wyrzucone jedzenie z mijającą wkrótce datą przydatności do spożycia. Sięgnął, wybrał cztery dobrze wyglądające melony i dwie sałaty. Chciał je wziąć do domu na kolację. Zauważył go inny pracownik i zawiadomił przełożonych. Mężczyzna omal nie stracił pracy.

Jego historia poruszyła Francuzów, bo obnażyła paradoksalny system, który nie daje zarobić na jedzenie, ale pozwala je marnować.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj