Polityka o historii. Odc. 30
Co się jadło w średniowieczu? A potem? I skąd właściwie o tym wiemy
Dzieje jedzenia to nie jest banalna sprawa, jak kiedyś uważali akademicy, w końcu to jedna z podstawowych czynności, jakie musi wykonywać człowiek, a w związku z tym to, co i jak jemy, wpływa nie tylko na nasze ciało, ale jest też uwarunkowane wieloma czynnikami. Historia diety, a tym samym ewolucja kuchni, poza tym, że pokazuje, jakie smaki najbardziej cenili nasi przodkowie, jest ściśle powiązana z geografią, gospodarką, ale też z religią, wpływami polityczno-kulturowymi, odkryciami geograficznymi i procesami cywilizacyjnymi.
Jedzenie jest też rodzajem sztuki. O tym, skąd wiemy, jak jadano na terenach ziem polskich w przeszłości, co miało wpływ na sposoby żywienia naszych przodków i na ile była ona lokalna, a na ile globalna, opowiada historyk prof. Jarosław Dumanowski z Zakładu Historii Nowożytnej Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Przeczytaj rozmowę z prof. Dumanowskim w najnowszym numerze „Polityki”.