sery
-
Ludzie i style
Dolce vita z goryczką. Uwaga: podrabiany parmezan!
Rynek zbytu podrabianego parmezanu jest wart krocie, więc Włosi chronią oryginalne krążki za pomocą mikroczipów. Niejadalnych, dodajmy.
29.08.2023 -
Nauka
Ser stary jak świat
Kiedy wpadliśmy na to, że zsiadłe mleko zamienia się w ser, i dlaczego ten wynalazek przyczynił się do zwiększenia populacji ludzkiej.
2.10.2018 -
Społeczeństwo
Przysmaki z koziego sera
W mitologii kozie mleko bywało pokarmem bogów. Dziś można je polecić wszystkim entuzjastom zdrowego odżywiania. Warto też skosztować znakomitych kozich serów.
17.02.2015 -
Społeczeństwo
Ser własnej roboty
Warzenie sera nie jest takie trudne. Trzeba trochę mleka, podpuszczki i... odwagi.
22.10.2013 -
Archiwum Polityki
Seromaniactwo
Niech będzie błogosławiony sumeryjski pasterz, który jakieś osiem tysięcy lat temu wyprodukował pierwszą gomółkę sera.
28.03.2009