Klasyki Polityki

Z rybką na sercu

Warto jeść ryby i inne owoce morza

Jak na złość, kiedy ryb w oceanach ubywa z zastraszającą prędkością, naukowcy badający wpływ diety na ludzkie zdrowie coraz głośniej pieją hymny pochwalne na temat pożytków z ich spożywania. Jak na złość, kiedy ryb w oceanach ubywa z zastraszającą prędkością, naukowcy badający wpływ diety na ludzkie zdrowie coraz głośniej pieją hymny pochwalne na temat pożytków z ich spożywania. 27707 / Pixabay
Dietetycy przekonują, że warto jeść ryby i inne owoce morza, a historia dostarcza dowodów, że ci, którzy tego nie robili, źle na tym wyszli.
Homary i ośmiornice tez nadają się do jedzenia. A bez owoców morza w jadłospisie możemy skończyć jak neandertalczycy.BEW Homary i ośmiornice tez nadają się do jedzenia. A bez owoców morza w jadłospisie możemy skończyć jak neandertalczycy.

Zasoby morza, także te kulinarne, przez wielu z nas nie były należycie cenione między innymi dlatego, że wydawały się praktycznie niewyczerpane. Oceany pokrywają w końcu trzy czwarte powierzchni naszej planety i ludzkość przez stulecia (czy nawet tysiąclecia) traktowała je jako studnię bez dna. Byliśmy, jak się okazuje, ofiarami groźnej iluzji. Ubiegłego lata międzynarodowa grupa 19 najwybitniejszych biologów morza ogłosiła w tygodniku „Science” wyniki analizy historycznych danych, z której wynika, że degradacja środowiska biologicznego przybrzeżnych wód oceanicznych następowała nieprzerwanie od setek lat i zniszczenia mogą już być nieodwracalne.

Polityka 4.2002 (2334) z dnia 26.01.2002; Nauka ; s. 64
Oryginalny tytuł tekstu: "Z rybką na sercu"
Reklama

Czytaj także

Nauka

Testy antygenowe i omikron. Jak poprawnie zrobić wymaz?

Testy antygenowe na koronawirusa mają tę zaletę, że są szybkie i można je zrobić samodzielnie, ale wiele wskazuje, że w dobie omikronu będzie trzeba zmienić sposób ich wykonywania. Większa skuteczność wykrywania infekcji jest szczególnie istotna w kontekście ostatniego komunikatu WHO.

Piotr Rzymski
12.01.2022