Osoby czytające wydania polityki

Wiarygodność w czasach niepewności

Wypróbuj za 11,90 zł!

Subskrybuj
Książki

Tysiąc chińskich smaków

Recenzja książki: A. Zee, "Połykając chmury, rzecz o chińskim języku i podniebieniu"

O chińskim języku, kulturze i kuchni.

Jest to książka o chińskim języku, kulturze i w trzeciej kolejności – kuchni. I choć autor zastrzega się, że zbyt wiele miejsca poświęca właśnie smakowi chińskich dań, to każdy miłośnik tysiąca smaków uzna, że nie jest to za wiele. Ale i tak można poznać odpowiedź na pytanie, jak stare są stuletnie jaja, dlaczego jaskółcze gniazda są najcenniejszą potrawą lub dlaczego kurtyzany nie jadają krabów.

Autor – profesor fizyki teoretycznej i jednocześnie językoznawca zainteresowany zwłaszcza problemami etymologii – napisał dzieło absolutnie precyzyjne i jednocześnie przepełnione poezją.
 

A. Zee, Połykając chmury, rzecz o chińskim języku i podniebieniu, przeł. Andrzej Molek, Wydawnictwo Buki, Warszawa 2008, s. 349 

 

  

Reklama

Czytaj także

null
Społeczeństwo

Łomot, wrzaski i deskorolkowcy. Czasem pijani. Hałas może zrujnować życie

Hałas z plenerowych obiektów sportowych może zrujnować życie ludzi mieszkających obok. Sprawom sądowym, kończącym się likwidacją boiska czy skateparku, mogłaby zapobiec wcześniejsza analiza akustyczna planowanych inwestycji.

Agnieszka Kantaruk
23.04.2024
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną