Książki

Tysiąc chińskich smaków

Recenzja książki: A. Zee, "Połykając chmury, rzecz o chińskim języku i podniebieniu"

O chińskim języku, kulturze i kuchni.

Jest to książka o chińskim języku, kulturze i w trzeciej kolejności – kuchni. I choć autor zastrzega się, że zbyt wiele miejsca poświęca właśnie smakowi chińskich dań, to każdy miłośnik tysiąca smaków uzna, że nie jest to za wiele. Ale i tak można poznać odpowiedź na pytanie, jak stare są stuletnie jaja, dlaczego jaskółcze gniazda są najcenniejszą potrawą lub dlaczego kurtyzany nie jadają krabów.

Autor – profesor fizyki teoretycznej i jednocześnie językoznawca zainteresowany zwłaszcza problemami etymologii – napisał dzieło absolutnie precyzyjne i jednocześnie przepełnione poezją.
 

A. Zee, Połykając chmury, rzecz o chińskim języku i podniebieniu, przeł. Andrzej Molek, Wydawnictwo Buki, Warszawa 2008, s. 349 

 

  

Reklama

Czytaj także

null
Społeczeństwo

Dyrektorka odebrała sobie życie. Jeśli władza nic nie zrobi, te tragedie będą się powtarzać

Dyrektorka prestiżowego częstochowskiego liceum popełniła samobójstwo. Nauczycielka z tej samej szkoły próbowała się zabić rok wcześniej, od miesięcy wybuchały awantury i konflikty. Na oczach uczniów i z ich udziałem. Te wydarzenia są skrajną wersją tego, jak wyglądają relacje w tysiącach polskich szkół.

Joanna Cieśla
07.02.2025
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną