Miej własną politykę.

Pierwszy miesiąc prenumeraty tylko 11,90 zł!

Subskrybuj
Książki

Tysiąc chińskich smaków

Recenzja książki: A. Zee, "Połykając chmury, rzecz o chińskim języku i podniebieniu"

O chińskim języku, kulturze i kuchni.

Jest to książka o chińskim języku, kulturze i w trzeciej kolejności – kuchni. I choć autor zastrzega się, że zbyt wiele miejsca poświęca właśnie smakowi chińskich dań, to każdy miłośnik tysiąca smaków uzna, że nie jest to za wiele. Ale i tak można poznać odpowiedź na pytanie, jak stare są stuletnie jaja, dlaczego jaskółcze gniazda są najcenniejszą potrawą lub dlaczego kurtyzany nie jadają krabów.

Autor – profesor fizyki teoretycznej i jednocześnie językoznawca zainteresowany zwłaszcza problemami etymologii – napisał dzieło absolutnie precyzyjne i jednocześnie przepełnione poezją.
 

A. Zee, Połykając chmury, rzecz o chińskim języku i podniebieniu, przeł. Andrzej Molek, Wydawnictwo Buki, Warszawa 2008, s. 349 

 

  

Reklama

Czytaj także

Kraj

Nieświęty święty: czy to początek końca kultu Jana Pawła II w Polsce? Władza już wyczuła okazję

Trzęsienie ziemi, wybuch bomby atomowej, kamień milowy – oto reakcje po publikacjach na temat tuszowania pedofilskich skandali przez Karola Wojtyłę, gdy był jeszcze metropolitą krakowskim. Początek końca papieskiego kultu w Polsce?

Joanna Podgórska
17.03.2023
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną