Społeczeństwo

Ekomleko i inne eka

Ekologiczna żywność: modna czy zdrowa?

Dlaczego niektórzy ludzie gotowi są płacić drożej za taką żywność? Dlaczego niektórzy ludzie gotowi są płacić drożej za taką żywność? Marie Van den Meersschaut/Reporters/STG / Reporter
Od lat trwa dyskusja na temat wyższości jedzenia ekologicznego nad tradycyjnym. Naukowcy się spierają, a konsumenci pytają: no to co w końcu mamy jeść?
Mleko nie jest dobrym źródłem kwasów omega-3, bo w zawartym w nim tłuszczu jest ich tylko kilka procent.edu1971/PantherMedia Mleko nie jest dobrym źródłem kwasów omega-3, bo w zawartym w nim tłuszczu jest ich tylko kilka procent.

Żywność ekologiczna to dziś spory biznes, którego globalną wartość szacuje się na ponad 60 mld dol. I pewnie będzie ona dalej rosła, gdyż w bogatych krajach Europy i Ameryki Północnej przybywa konsumentów poszukujących produktów spod znaku eko, mimo iż kosztują one więcej (niekiedy nawet kilkakrotnie) od konwencjonalnych.

Dlaczego niektórzy ludzie gotowi są płacić drożej za taką żywność? Badania pokazują, że główną motywacją jest troska o własne zdrowie.

Polityka 19.2016 (3058) z dnia 03.05.2016; Społeczeństwo; s. 36
Oryginalny tytuł tekstu: "Ekomleko i inne eka"
Reklama

Czytaj także

Społeczeństwo

Bez sutanny jesteś nikim. Tak się żyje w seminarium duchownym

Rozmowa z Robertem Samborskim, autorem książki „Sakrament obłudy”, o życiu wewnętrznym seminariów duchownych.

Joanna Podgórska
19.09.2021