Społeczeństwo

Ekomleko i inne eka

Ekologiczna żywność: modna czy zdrowa?

Dlaczego niektórzy ludzie gotowi są płacić drożej za taką żywność? Dlaczego niektórzy ludzie gotowi są płacić drożej za taką żywność? Marie Van den Meersschaut/Reporters/STG / Reporter
Od lat trwa dyskusja na temat wyższości jedzenia ekologicznego nad tradycyjnym. Naukowcy się spierają, a konsumenci pytają: no to co w końcu mamy jeść?
Mleko nie jest dobrym źródłem kwasów omega-3, bo w zawartym w nim tłuszczu jest ich tylko kilka procent.edu1971/PantherMedia Mleko nie jest dobrym źródłem kwasów omega-3, bo w zawartym w nim tłuszczu jest ich tylko kilka procent.

Żywność ekologiczna to dziś spory biznes, którego globalną wartość szacuje się na ponad 60 mld dol. I pewnie będzie ona dalej rosła, gdyż w bogatych krajach Europy i Ameryki Północnej przybywa konsumentów poszukujących produktów spod znaku eko, mimo iż kosztują one więcej (niekiedy nawet kilkakrotnie) od konwencjonalnych.

Dlaczego niektórzy ludzie gotowi są płacić drożej za taką żywność? Badania pokazują, że główną motywacją jest troska o własne zdrowie.

Reklama

Czytaj także

Historia

Rozmowa z Davidem Martelo, uczestnikiem rewolucji goździków

O portugalskiej rewolucji goździków sprzed 45 lat opowiada jej uczestnik David Martelo.

Krzysztof Kubiak, Tadeusz Zawadzki
23.04.2019
Reklama