Społeczeństwo

Ekomleko i inne eka

Ekologiczna żywność: modna czy zdrowa?

Dlaczego niektórzy ludzie gotowi są płacić drożej za taką żywność? Dlaczego niektórzy ludzie gotowi są płacić drożej za taką żywność? Marie Van den Meersschaut/Reporters/STG / Reporter
Od lat trwa dyskusja na temat wyższości jedzenia ekologicznego nad tradycyjnym. Naukowcy się spierają, a konsumenci pytają: no to co w końcu mamy jeść?
Mleko nie jest dobrym źródłem kwasów omega-3, bo w zawartym w nim tłuszczu jest ich tylko kilka procent.edu1971/PantherMedia Mleko nie jest dobrym źródłem kwasów omega-3, bo w zawartym w nim tłuszczu jest ich tylko kilka procent.

Żywność ekologiczna to dziś spory biznes, którego globalną wartość szacuje się na ponad 60 mld dol. I pewnie będzie ona dalej rosła, gdyż w bogatych krajach Europy i Ameryki Północnej przybywa konsumentów poszukujących produktów spod znaku eko, mimo iż kosztują one więcej (niekiedy nawet kilkakrotnie) od konwencjonalnych.

Dlaczego niektórzy ludzie gotowi są płacić drożej za taką żywność? Badania pokazują, że główną motywacją jest troska o własne zdrowie.

Polityka 19.2016 (3058) z dnia 03.05.2016; Społeczeństwo; s. 36
Oryginalny tytuł tekstu: "Ekomleko i inne eka"

Czytaj także

Niezbędnik

Skąd się biorą pioruny? Odpowiedź może zaskoczyć

Piorun pojawia się nagle, znika błyskawicznie i nie pozwala się łatwo zbadać. Skąd to budzące zachwyt i grozę zjawisko bierze energię oraz jak ją uwalnia? Odpowiedź może zaskoczyć.

Andrzej Hołdys
07.07.2020