Chiny, Indie i producenci biopaliw rozpychają się przy globalnym stole

Żywność będzie drożeć
Tak wysokie ceny żywności jak obecnie w najnowszej historii odnotowano tylko trzy razy: w roku 1914, po II wojnie światowej i w latach 70. Powodem jest apetyt Chin i Indii, które zajmują coraz więcej miejsca przy globalnym stole.

Ale największym żarłokiem mogą okazać się biopaliwa, pisze Reuters w analizie przeprowadzonej przez Christine Stebbins i Petera Bohan.

Bill Lapp, były ekonomista w Conagra Foods Inc, gigancie produkującym żywność, i przewodniczący firmy konsultingowej Advanced Economic Solutions, zapowiada okres wyższych cen żywności. Kluczowe będą ich wartości w Stanach Zjednoczonych, bo Ameryka nadal jest największym eksporterem zbóż, a droższa żywność w Ameryce wpłynie na ceny towarów i usług konsumpcyjnych na całym świecie.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną