Przejdź do treści
Reklama
Reklama
Świat

Żywność będzie drożeć

Chiny, Indie i producenci biopaliw rozpychają się przy globalnym stole

Okładka książki Lestera Browna Okładka książki Lestera Browna "Who Will Feed China?"
Tak wysokie ceny żywności jak obecnie w najnowszej historii odnotowano tylko trzy razy: w roku 1914, po II wojnie światowej i w latach 70. Powodem jest apetyt Chin i Indii, które zajmują coraz więcej miejsca przy globalnym stole.

Ale największym żarłokiem mogą okazać się biopaliwa, pisze Reuters w analizie przeprowadzonej przez Christine Stebbins i Petera Bohan.

Bill Lapp, były ekonomista w Conagra Foods Inc, gigancie produkującym żywność, i przewodniczący firmy konsultingowej Advanced Economic Solutions, zapowiada okres wyższych cen żywności. Kluczowe będą ich wartości w Stanach Zjednoczonych, bo Ameryka nadal jest największym eksporterem zbóż, a droższa żywność w Ameryce wpłynie na ceny towarów i usług konsumpcyjnych na całym świecie.

Strach przed zmianami klimatycznymi

Zboża są podstawą światowego systemu żywnościowego (także jako karma dla zwierząt hodowlanych). Ale przez wiele dziesięcioleci nie były groźne jako przyczyna inflacji. Gdy rosły ceny, zwiększano uprawy.

"Sprawy się skomplikowały", mówi Lester Brown, przewodniczący Earth Policy Institute i autor książki "Who Will Feed China?". "Importerzy zaczynają się martwić, a niektórzy nawet panikują, nie wiedząc, czy wystarczy dla nich zboża na rynku".

"Ceny będą rosnąć. Mam obawy, że to doprowadzi do niepokojów społecznych i coraz większej politycznej destabilizacji w krajach o niskich i średnich dochodach, które zaspokajają dużą cześć zapotrzebowania na zboże poprzez import". Działająca w ramach ONZ Organizacja ds. Żywności i Rolnictwa ogłosiła, że 37 krajów zagrożonych kryzysem żywnościowym zgłosiło się do niej o pomoc.

Przyczyną zwiększonego popytu na żywność są Indie, Chiny i biopaliwa.

Reklama