Choć to powiedzenie zna każdy, niewielu wie, jaką ma genezę. Przysłowiowy rydz może i zagościć na bożonarodzeniowym stole, ale nie w formie, w której co niektórzy mogliby się spodziewać.
Doktor prawa i ekonomista, przedsiębiorca i menedżer, działacz sportowy i komentator telewizji Canal+, autor książek, producent alkoholi i biopaliw ciekłych – Grzegorz Ślak. Dla prokuratury osoba nieustająco podejrzana, a dla organizacji biznesowych ofiara bezprawnych represji.
Dość tyranii ekologów” – ostrzegła niezastąpiona Krystyna Pawłowicz.
W Brukseli zaprezentowano raport, z którego wynika, że zmuszanie Europejczyków do wspierania biopaliw jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto.
Po latach forsowania ekologicznych paliw Unia nie ma już wątpliwości, że skutki tego kosztownego przedsięwzięcia okazały się odwrotne do zamierzonych celów.
Biopaliwa miały chronić środowisko, rozwijać gospodarkę, leczyć nasze uzależnienie od ropy naftowej. Miało być wspaniale, a wyszło jak zwykle.
Zastąpienie tradycyjnych paliw biopaliwami odpowiada za ubóstwo ponad 30 milionów ludzi, stwierdza nowy raport agencji humanitarnych.
Biopaliwa i susze nie wyjaśniają całej historii kryjącej się za obecnym kryzysem żywnościowym.
Rosną ceny żywności. To zjawisko globalne, tak jak zmiany klimatyczne i moda na biopaliwa. Wszystko to elementy jednego równania.
Tak wysokie ceny żywności jak obecnie w najnowszej historii odnotowano tylko trzy razy: w roku 1914, po II wojnie światowej i w latach 70. Powodem jest apetyt Chin i Indii, które zajmują coraz więcej miejsca przy globalnym stole.