Podobno już co dziesiąty mieszkaniec tej planety praktykuje weganizm. Oczywiście badań jest tyle, ilu badaczy, a ich konkluzje czasem sobie przeczą. Ale jedno jest pewne: fenomen kuchni roślinnej można zmierzyć książkami.
Młodzi przedsiębiorcy wkroczyli do kuchni. Wierzą, że przez żołądek wiedzie droga do naprawy świata. Rodzi się polska branża food tech.
Krowie mleko to jeden z najczęściej konsumowanych napojów na świecie. Na jego bazie przygotowuje się też przetwory: śmietanę, sery, masło. W ciągu roku pozyskuje się miliardy litrów. Ma to swoją środowiskową cenę. Ogromną.
Skoro już nawet na gali rozdania Oscarów w Dolby Theatre w Hollywood, najważniejszym wydarzeniu w świecie filmu, serwowane będą wyłącznie wegańskie potrawy, to znak, że naprawdę jedzenie mięsa nie jest w dobrym tonie.
Zmieniające się nawyki żywieniowe stają się tematem kulinarnym przy okazji każdych świąt. W Wigilię do rezygnacji z mięsa inspiruje nas tradycja. A gdyby tak tradycyjna Wigilia miała się obejść także bez karpia czy śledzia?
Natalia Przybysz o tym, czy weganizm jest polityczny, dlaczego warto pojawiać się w TVP, o Oldze Tokarczuk, Korze i Robercie Lewandowskim.
Wegański ser i fastfoodowy burger, wegańskie buty i pasta do zębów. A teraz także wegański... klub piłki nożnej.
Ubojnie to oczywiście miejsca wyzysku zwierząt.
Latte z mlekiem sojowym dla sympatyków obecnych władz stało się symbolem zamożnego warszawiaka, nieznającego realnych problemów przeciętnego zjadacza chleba, zatem podwyżka VAT na mleka roślinne nie jest niczym dziwnym. Tymczasem uderzy ona nie tylko w wegan, ale także w osoby uczulone na mleko oraz zmagające się z nietolerancją laktozy.
Nowa linia podziałów społecznych przebiega dziś przez talerz. Ten bezmięsny.