Świat

Chochoły i potwory. Jaki jest bilans unijnego szczytu?

Mateusz Morawiecki na szczycie w Brukseli Mateusz Morawiecki na szczycie w Brukseli Yves Herman / Reuters / Forum
Szczyt zakończył się sukcesem obywateli Unii, którzy mogą liczyć na jej fundusze i wsparcie. Rząd PiS udaje, że wychyla szampana, a w rzeczywistości musi przełknąć kilka łyżek dziegciu.

Gra w weto wydawała się dziecinnie prosta. Rząd PiS ustawił sobie chochoła udającego strasznego potwora i uderzył w niego z ogromnej armaty. Ale po tej batalii chochoł dalej stoi, armata zaś pękła. Rozporządzenie w sprawie ochrony budżetu przedstawiane było jako najgorsze zło świata: zagrożenie suwerenności i niepodległości Polski, niemiecki dyktat, gwałt na traktatach, ba, wyrok śmierci na Unię jako taką. Ale ten karykaturalny chochoł przetrwał pisowską kanonadę bez najmniejszego nawet uszczerbku.

Warte przeczytania

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

  • Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Czytaj także

Społeczeństwo

Głód jest najlepszym kucharzem. Kręte drogi restauratorów

Justyna Słupska-Kartaczowska, szefowa kuchni uhonorowana przez kulinarny przewodnik Gault & Millau, o swojej drodze do gotowania i o tym, co czeka restauratorów.

Juliusz Ćwieluch
24.12.2020