Krowie mleko to jeden z najczęściej konsumowanych napojów na świecie. Na jego bazie przygotowuje się też przetwory: śmietanę, sery, masło. W ciągu roku pozyskuje się miliardy litrów. Ma to swoją środowiskową cenę. Ogromną.
Czy chcecie być zapamiętani jako ci, którzy zdradzili młode pokolenie i społeczności walczące o przetrwanie? – pytała Zuzanna Borowska, reprezentująca organizacje młodzieżowe podczas sesji zamykającej Szczyt Klimatyczny ONZ COP25 w Madrycie.
Natalia Przybysz o tym, czy weganizm jest polityczny, dlaczego warto pojawiać się w TVP, o Oldze Tokarczuk, Korze i Robercie Lewandowskim.
Na 29 lipca, czyli najszybciej w historii, wyznaczono globalny dzień długu ekologicznego. Od przełomu lipca i sierpnia żyjemy na kredyt – uważa organizacja Global Footprint Network, mierząca rozmiar śladu, jaki ludzkość odciska na naturze.
Gigantyczna emisja gazów cieplarnianych, degradujące środowisko kopalnie odkrywkowe i pasożyty, przez które chorują morskie ssaki. Domowe czworonogi zostawiają w środowisku wielkie odciski łap.
W krótkim, ale przejmującym wystąpieniu na posiedzeniu komisji środowiska Parlamentu Europejskiego nastoletnia aktywistka wezwała wszystkich do działania.
Impossible Burger, choć nie zawiera ani grama mięsa, wygląda, skwierczy i smakuje jak najprawdziwszy burger wołowy. Właśnie wszedł do menu wybranych restauracji Burger King w USA.
Z niedawno opublikowanych badań wynika, że sadzenie drzew może przyczynić się do redukcji większej ilości dwutlenku węgla, niż w ciągu dekady emituje ludzkość.
Wojna wypowiedziana plastikowi ma toczyć się przede wszystkim w sklepach. Najbardziej zagrożone są na razie cienkie, foliowe torebki, chociaż prawdziwi grzesznicy znajdują się na półkach.
Wszystko, co kładziemy do sklepowych koszyków, a potem na nasze talerze, zostało „wyprodukowane” – często ogromnym kosztem dla środowiska. Nie zawsze jesteśmy świadomi, jaki ślad węglowy pozostawia to, co jemy.