Społeczeństwo

Browary Warszawskie

Plac przy XIX-wiecznej Warzelni wieczorowa porą. Zadbane trawniki, leżaki, kino pod churką, restauracje na wyciagnięcie ręki. Plac przy XIX-wiecznej Warzelni wieczorowa porą. Zadbane trawniki, leżaki, kino pod churką, restauracje na wyciagnięcie ręki. Materiały partnera
Jesteśmy świadkami spektakularnej rewitalizacji miejsca z piękną, ponad 170-letnią historią, które powraca na mapę stolicy jako NOWOCZESNY, OTWARTY DLA WSZYSTKICH I PRZYJAZNY miejski kwartał. Stworzą go budynki mieszkalne, biurowce, place publiczne, miejsca odpoczynku i rekreacji, restauracje oraz sklepy. To tutaj rodzi się prawdziwa Dzielnica Spotkań i Smaków na warszawskiej Woli.

Jak napisać kolejny rozdział do długiej historii Browarów Warszawskich? To miejsce przechowuje wiele wspomnień – podczas wojny było schronieniem dla ponad pięciuset osób, które uciekały przed frontem, a poprzez przylegający do getta mur zakładu przekazywano żywność.

NOWE JUTRO

– Przez lata Echo Investment wyspecjalizowało się w dostarczaniu na rynek nowoczesnych biurowców, wygodnych mieszkań czy tętniących życiem centrów handlowych. Browary Warszawskie łączą wszystkie te doświadczenia. To nasz pierwszy wielofunkcyjny projekt. Wiąże się z tym ogromne wyzwanie i zobowiązanie. W kwartale ulic: Grzybowska, Krochmalna, Wronia i Chłodna odbudowujemy fragment miasta i tworzymy przestrzeń otwartą. Świetne restauracje, kawiarnie, sklepy i zielone strefy z fontannami, które są tutaj planowane, zachęcą do regularnych odwiedzin. Choć to jeszcze etap budowy, już teraz chcemy wzbudzać zainteresowanie Browarami Warszawskimi. Obietnica, którą składamy, sfinalizuje się jesienią przyszłego roku. Zapraszamy! – mówi Michał Gerwat, dyrektor projektu Browary Warszawskie

Dziedziniec Warzelni będzie zieloną enklawą Browarów Warszawskich pozwalającą wziąć głeboki oddechMateriały partneraDziedziniec Warzelni będzie zieloną enklawą Browarów Warszawskich pozwalającą wziąć głeboki oddech

Echo Investment we współpracy z pracownią JEMS Architekci postanowiło na nowo wkomponować ten liczący sobie blisko 4,4 ha obszar w tkankę miejską. W sumie na działce o powierzchni 100 tys. m² wybudowanych zostanie pięć nowych budynków mieszkalnych (na wynajem długoterminowy) i trzy biurowe. Prace budowlane ruszyły w 2017 r. Oddano już do użytku Biura przy Bramie. W bezpośrednim sąsiedztwie odrestaurowanej Willi Schielego, jednego z właścicieli słynnego browaru wznoszone są kolejne budynki biurowe. Znajdą się w nich m.in. stacje do ładowania samochodów elektrycznych. Browary Warszawskie będą wyróżniać się zielonymi placami, dziedzińcami, ogrodami, wokół których powstaną restauracje, kawiarnie, sklepy, punkty usługowe. W harmonijny sposób połączą one nową i zabytkową część inwestycji.

W sumie na terenie Browarów Warszawskich ma powstać prawie 16 tys. mkw. przestrzeni publicznej. Na specjalne wyróżnienie zasługuje Rynek Warzelni, porównywalny wielkością z Rynkiem Starego Miasta. To największy z placów. W miejscu, gdzie jeszcze kilkadziesiąt lat temu była zlokalizowana browarniana słodownia, staną Apartamenty przy Warzelni o piękniej, miedzianej elewacji. To niemalże ikona tego nowego, miejskiego kwartału. Za prawdziwy klejnot w koronie Browarów Warszawskich uważa się Ogród Centralny o powierzchni 1500 mkw. Założony nad Piwnicami dawnej Leżakowni pomieści imprezy plenerowe i kameralne pikniki. Tym, co uczyni inwestycje wyjątkową na tle innych realizowanych obecnie w Warszawie, jest dbałość o rozwiązania tworzące zdrowy klimat miasta i wspierające jego zrównoważony rozwój.

Browary Warszawskie chcą skupić wokół siebie lojalną społeczność. Planuje się tu wiele imprez kulturalno – artystycznychMateriały partneraBrowary Warszawskie chcą skupić wokół siebie lojalną społeczność. Planuje się tu wiele imprez kulturalno – artystycznych

– Nad projektem Browarów pracuje blisko 100 osób. Jeszcze 5 lat temu, przed boomem inwestycyjnym, miejsce było dość zdewastowane. Teraz powstaje tam nowe miasto i nie będzie to wygrodzona betonowa pustynia. Sieć ulic poprowadzi do placów, a z nich do parku-ogrodu. Po drodze miniemy zabytkowe budynki: Warzelnię i Laboratorium. Spod ziemi wykopaliśmy i odnowiliśmy Piwnice Leżakowni. Tworzymy przestrzeń multifunkcjonalną, która będzie żyła i w dzień, i w nocy ( jedni przychodzą tam do pracy, inni mieszkają). Takie miejsce nie może być pozbawione zieleni. Plan zagospodarowania zdefiniował tutaj trzy place. Zadbaliśmy o ich różnorodność. Brama Browarów przy Grzybowskiej, obsadzona drzewami wyciszającymi hałas ulicy, zaprasza do wejścia na Rynek i dalej, na zielony dach Piwnic – mówi Marek Moskal, JEMS Architekci.

Dzielnica Spotkań i Smaków

Nowa historia Browarów Warszawskich będzie pisana nie tylko przez budynki mieszkaniowe, nowoczesne biurowce, place i skwery miejskie, ale także przez najlepsze restauracje i przytulne kawiarnie, bary z pysznymi koktajlami oraz cukiernie, które w sercu miasta stworzą Dzielnicę Spotkań i Smaków. To nowe miejsce smakowitych spotkań na warszawskiej Woli zainaugurowała informacja o restauracji Roberta Lewandowskiego i jego wspólników, która zajmie budynek XIX-wiecznej zabytkowej Warzelni. Tutaj także, do Piwnic dawnej Leżakowni powróci piwowarska tradycja. Restauracja i browar Kumpel Atelier zajmie część zabytkowych, 170-letnich Piwnic dawnej Leżakowni browaru Haberbuscha i Schiele.

– Browary Warszawskie to wyjątkowa realizacja Echo Investment. W samym sercu stolicy, będąca zrównoważoną fuzją przeszłości, teraźniejszości i przyszłości, idealna jako miejsce do mieszkania, pracy, rozrywki i relaksu, otwarta i inspirująca. Naprawdę wspaniale jest współtworzyć historię miejsca, które łączy w sobie to co nowe, z tym co było tu kiedyś. Craft&Beer Kumpel Atelier, restauracja Roberta Lewandowskiego oraz kolejne ciekawe, autorskie koncepty restauracyjne, które wkrótce ogłosimy są wspaniałą puentą naszych starań o to, by w centrum Warszawy stworzyć nową, ale czerpiącą z tradycji dzielnicę kulinarną, prawdziwą Dzielnicę Spotkań i Smaków - podkreśla Marcin Materny, członek zarządu Echo Investment.

Mark Zarkhin szef Grupy Kumpel już poszukuje tradycyjnych receptur browaru Haberbuscha i Schiele, aby wprowadzić je na nowo w Browarach Warszawskich.Materiały partneraMark Zarkhin szef Grupy Kumpel już poszukuje tradycyjnych receptur browaru Haberbuscha i Schiele, aby wprowadzić je na nowo w Browarach Warszawskich.

Reklama

Czytaj także

Świat

Kontrowersyjna rolna rewolucja

Lada dzień na Ukrainie rozpocznie się rolna rewolucja. To najbardziej oczekiwana i kontrowersyjna obietnica Wołodymyra Zełenskiego.

Oleksandra Iwaniuk
25.01.2020
Reklama