5 odmian chmielu aromatycznego, chmiel goryczkowy i słód Pale Ale, a do tego drożdże górnej fermentacji – oto przepis na pierwsze piwo w angielskim stylu, które w tym sezonie dołączyło do kolekcji Książęcego. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy szukają ciekawych piwnych smaków i alternatywy dla lagerów.
Rozmowa o stylu british golden ale z Piotrem Fudalejem, specjalistą ds. sensoryki w Tyskich Browarach:
Skąd się wywodzi british golden ale?
Piotr Fudalej: To dość młody styl, którego recepturę opracowano pod koniec ubiegłego wieku w Anglii w odpowiedzi na rosnącą popularność jasnych lagerów (piwa dolnej fermentacji). Nowopowstały styl łączy cechy lagera oraz angielskich piw Ale, jest jasne i lekkie (jak lager), ale ma bardzo bogaty bukiet i wyczuwalną goryczkę (jak Ale).
Jak sposób warzenia metodą górnej fermentacji wpływa na smak tego piwa?
Drożdże górnej fermentacji pracują w wyższych temperaturach, więc produkują więcej związków aromatycznych przypominających owoce, anyż czy goździki decydujących o bogatszym bukiecie piwa.
Jak najlepiej pić to piwo, aby wyczuć jego wszystkie smaki i aromaty?
Piwo Książęce Golden Ale powinno być serwowane w prostych, otwartych szklankach w trapezowym kształcie czyli w klasycznych szklankach przeznaczonych do picia piw typu Ale. Taki kształt, podobnie jak odpowiednia temperatura serowania, pozwala na swobodne uwalnianie się zawartych w piwie aromatów i podkreśla jego bogaty smak. Odpowiednia temperatura serwowania to 8-9 stopni. Pamiętajmy, że im niższa temperatura piwo staje się bardziej orzeźwiające, ale traci wiele ze swojego bukietu smakowo-zapachowego. I oczywiście trzeba je pić w dobrym towarzystwie.
Skoro to piwo to Ale, to czy będzie smakować tylko „wyspecjalizowanym” piwoszom?
Styl British Golden Ale z założenia jest lekki, dlatego jest to piwo uwarzone zarówno dla wielbicieli piw rzemieślniczych, jak i dla tych, co lubią po prostu napić się złotego trunku. Książęce Golden Ale zasmakuje zarówno piwnym ekspertom, jak i okazjonalnym piwoszom.
Z czym najlepiej podawać Książęce Golden Ale?
Ksiażęce Golden Ale jest piwem bardzo orzeźwiającym i aromatycznym, więc będzie świetnie się komponowało z treściwymi potrawami takimi jak dania z grilla, dobrze przyprawione potrawy mięsne oraz aromatyczne dania kuchni indyjskiej.
WYPRÓBUJ KONIECZNIE jeden z naszych przepisów na hot dogi: Frankfurterki nad Ale’m
Składniki (dla 3 osób):
3 bułki do hot doga
3 frankfurterki
2 czerwone cebule
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
garść tymianku
3 pomarańcze
50 g cukru
50 ml octu winnego lub jabłkowego
15 ml oleju
0,5 l piwa Książęce Golden Ale
50 ml miodu
Sposób przygotowania:
Przygotuj konfiturę: cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju z plasterkami czosnku i tymiankiem. Dodaj cząstki pomarańczy, cukier i ocet. Duś na wolnym ogniu, aż konfitura zgęstnieje.
Przygotuj sos piwny: wlej do rondelka piwo Książęce Golden Ale, dodaj miód i posiekaną drobno papryczkę. Podgrzewaj, by sos nieco zgęstniał.
Frankfurterki zgrilluj lub podgrzej we wrzącej wodzie.
Bułki podgrzej w piekarniku.
Przekrój bułki, włóż do nich kolejno: konfiturę i frankfurterkę. Gotowego hot doga polej sosem piwnym, możesz też posypać posiekaną dymką.
Smak hot dogów z piwnym sosem najlepiej podkreśli szklanka piwa Książęce Golden Ale.
TYP: piwo górnej fermentacji
AROMAT: Nuty kwiatowe, owocowe i żywiczne
SMAK: Goryczkowy, wyczuwalne nuty słodowe
RECEPTURA: 5 odmian chmielu aromatycznego (angielskie i amerykańskie, odmiany: UK Golding, Sovereign, Pilgrim, Target, Mosaic)