Ludzie i style

Wyjątkowa kawa powstaje z troski o wysoką jakość

Wojciech Modest Amaro Wojciech Modest Amaro mat. pr.
Pozyskiwanie kawy wysokiej jakości to sztuka, która wymaga zaangażowania, pasji oraz troski. Od precyzyjnej selekcji nasion kawowca, aż po bogaty aromat i smak w każdej filiżance kawy Nespresso. W trakcie tego procesu liczy się troska o środowisko naturalne oraz ludzi. O zrównoważonym rozwoju i dbałości o jakość opowiada Wojciech Modest Amaro – ambasador marki Nespresso w Polsce.

Wartości, które łączą

Wojciech Amaro znany jest z szukania odważnych połączeń przy jednoczesnym kultywowaniu tradycji, a w jego restauracjach pierwsze skrzypce grają świeże produkty najwyższej jakości. Wierzy, że obowiązkiem każdego z nas jest ochrona natury i życie w zgodzie z nią, bo tylko w ten sposób będziemy mogli czerpać z niej to, co najcenniejsze, jeszcze przez długie lata. Szef kuchni od lat współpracuje z lokalnymi dostawcami, którzy troszczą się o uprawianą ziemię i szanują jej plony.

Troska to słowo, które jest ze mną od zawsze – w każdym obszarze mojego życia. To dla mnie coś oczywistego, bez czego nie ma codzienności – mówi Wojciech Modest Amaro – W życiu zawodowym troska to przede wszystkim dbałość o jakość. Wiem, skąd pochodzą produkty, z których przygotowuję dania, jak były uprawiane i przez kogo. I taki sam łańcuch wartości jest ważny dla Nespresso przy tworzeniu kawy, którą ja z przyjemnością serwuję moim gościom – dodaje.

.mat. pr..

Tworzenie kawy wysokiej jakości to długi proces, który wymaga zaangażowania i pasji. Wszystko zaczyna się od troski o to, aby z ziaren kawowca wyrosły drzewka dające zdrowe i obfite owoce. To właśnie z ręcznie zbieranych, odpowiednio dojrzałych wiśni kawowca selekcjonuje się najcenniejsze nasiona, poddawane złożonemu procesowi obróbki, aby w każdej kapsułce zamknąć świeżo zmielone ziarna najwyższej jakości. Dzięki nim możemy rokoszować się wyjątkowym smakiem ulubionej kawy Nespresso, filiżanka po filiżance.

Dla przyszłych pokoleń

Wysoka jakość kawy łączy się z odpowiedzialnością społeczną. Współpraca z farmerami, działania dla lokalnych społeczności, troska o środowisko – to tylko niektóre z elementów zrównoważonego rozwoju marki Nespresso. Każda filiżanka kawy Nespresso powstaje przy wykorzystaniu precyzyjnie odmierzonej ilości mielonej kawy, wody i energii elektrycznej, a aluminiowe kapsułki po zużyciu podlegają w 100% recyklingowi.

.mat. pr..

Pozyskiwanie wysokiej jakości kawy może być zarówno sztuką, jak i katalizatorem pozytywnych zmian. Nespresso udowadnia to poprzez swoje działania, takie jak program zrównoważonego rozwoju Nespresso AAA Sustainable Quality™, którego celem jest pozyskiwanie najlepszych jakościowo ziaren kawy, przy jednoczesnej dbałości o ochronę środowiska oraz poprawę warunków życia farmerów i ich rodzin. Marka zaangażowana jest także w przywracanie zagrożonych gatunków kawowców i ginących metod obróbki kawy przez lokalne społeczności w ramach programu Reviving Origins.

W Nespresso liczy się działanie: https://www.nespresso.com/pl/pl/liczy-sie-dzialanie

Każda filiżanka kawy Nespresso jest tworzona z troską o jej wysoką jakoś: https://www.nespresso.com/pl/pl/kawanespresso

Materiał przygotowany przez Nespresso.

Reklama

Czytaj także

null
Historia

Dlaczego tak późno? Marian Turski w 80. rocznicę wybuchu powstania w getcie warszawskim

Powstanie w warszawskim getcie wybuchło dopiero wtedy, kiedy większość blisko półmilionowego żydowskiego miasta już nie żyła, została zgładzona.

Marian Turski
19.04.2023
Reklama