Wartości, które łączą
Wojciech Amaro znany jest z szukania odważnych połączeń przy jednoczesnym kultywowaniu tradycji, a w jego restauracjach pierwsze skrzypce grają świeże produkty najwyższej jakości. Wierzy, że obowiązkiem każdego z nas jest ochrona natury i życie w zgodzie z nią, bo tylko w ten sposób będziemy mogli czerpać z niej to, co najcenniejsze, jeszcze przez długie lata. Szef kuchni od lat współpracuje z lokalnymi dostawcami, którzy troszczą się o uprawianą ziemię i szanują jej plony.
Troska to słowo, które jest ze mną od zawsze – w każdym obszarze mojego życia. To dla mnie coś oczywistego, bez czego nie ma codzienności – mówi Wojciech Modest Amaro – W życiu zawodowym troska to przede wszystkim dbałość o jakość. Wiem, skąd pochodzą produkty, z których przygotowuję dania, jak były uprawiane i przez kogo. I taki sam łańcuch wartości jest ważny dla Nespresso przy tworzeniu kawy, którą ja z przyjemnością serwuję moim gościom – dodaje.
Tworzenie kawy wysokiej jakości to długi proces, który wymaga zaangażowania i pasji. Wszystko zaczyna się od troski o to, aby z ziaren kawowca wyrosły drzewka dające zdrowe i obfite owoce. To właśnie z ręcznie zbieranych, odpowiednio dojrzałych wiśni kawowca selekcjonuje się najcenniejsze nasiona, poddawane złożonemu procesowi obróbki, aby w każdej kapsułce zamknąć świeżo zmielone ziarna najwyższej jakości. Dzięki nim możemy rokoszować się wyjątkowym smakiem ulubionej kawy Nespresso, filiżanka po filiżance.
Dla przyszłych pokoleń
Wysoka jakość kawy łączy się z odpowiedzialnością społeczną. Współpraca z farmerami, działania dla lokalnych społeczności, troska o środowisko – to tylko niektóre z elementów zrównoważonego rozwoju marki Nespresso. Każda filiżanka kawy Nespresso powstaje przy wykorzystaniu precyzyjnie odmierzonej ilości mielonej kawy, wody i energii elektrycznej, a aluminiowe kapsułki po zużyciu podlegają w 100% recyklingowi.
Pozyskiwanie wysokiej jakości kawy może być zarówno sztuką, jak i katalizatorem pozytywnych zmian. Nespresso udowadnia to poprzez swoje działania, takie jak program zrównoważonego rozwoju Nespresso AAA Sustainable Quality™, którego celem jest pozyskiwanie najlepszych jakościowo ziaren kawy, przy jednoczesnej dbałości o ochronę środowiska oraz poprawę warunków życia farmerów i ich rodzin. Marka zaangażowana jest także w przywracanie zagrożonych gatunków kawowców i ginących metod obróbki kawy przez lokalne społeczności w ramach programu Reviving Origins.
W Nespresso liczy się działanie: https://www.nespresso.com/pl/pl/liczy-sie-dzialanie
Każda filiżanka kawy Nespresso jest tworzona z troską o jej wysoką jakoś: https://www.nespresso.com/pl/pl/kawanespresso
Materiał przygotowany przez Nespresso.