Przyjaciele Kawy snują historię
Co może łączyć Czarną Wronę, Białego Gołębia i kawę? Cóż, kawa to nie tylko napój, a całe doświadczenie. Wykracza poza zwykły opis produktu typu aromatyczna, mocna czy pełna smaku. Przecież słowa pomarańcza, grzane czerwone wino, "tamaryndowiec", deser z czarnej czekolady, herbata Earl Grey też mogą oddawać smak ziaren kawy. Właśnie tego i jeszcze więcej pozwoli doświadczyć kawa single origin Black Crow White Pigeon.
W tym przypadku Czarna Wrona i Biały Gołąb są protagonistami powieści. Co więcej, sami w sobie przekazują emocje, uosabiając zróżnicowaną paletę smaków, opisując lokalny smak kawy z lotu ptaka. Czarna wrona zachęca do "uziemienia się" i odkrywania bogatszych nut, zaś biały gołąb do wzniesienia się w kierunku bardziej subtelnych niuansów. Każda kawa składa się z przeróżnych smaków, czyli posiada własną unikalną historię. Wszystko to konsumenci i konsumentki znajdą w opakowaniu przypominającym książkę, ponumerowaną od 1 do 24 rozdziału. Produkt można kupić na stronie internetowej Przyjaciół Kawy oraz, co najważniejsze, poznawać historię w dowolnej kolejności.
Nowe spojrzenie na kawę
W świecie, gdzie kawa jest często odbierana jako zwykły poranny rytuał, Przyjaciele Kawy chcą podkreślić, że jest ona czymś więcej. Niewiele osób wie, że kawa jest jednym z najbardziej złożonych napojów, który łączy w sobie tysiące unikalnych związków chemicznych!
Czyż to nie zadziwiające, że kawa wysokiej jakości rośnie na krzewach najstarszych podgatunków (każdy jest inaczej ukształtowany!) ciągnących się kilometrami przez doliny i pola, wymagających starannej uprawy. Chcąc chronić cenne kawowce, owoce kawy są zbierane wyłącznie ręcznie, a potem leżą na hamakach, chłonąc promienie słońca. W końcu każde ziarnko jest starannie selekcjonowane, toteż bajka o Kopciuszku zbierającym soczewicę z popiołu nie wygląda tak nieprawdopodobnie.
Kawa jest ciężką pracą, wykonywaną z miłością przez lokalnych rolników, którzy walczą o swoje sprawiedliwe zarobki. Warto powiedzieć także o pedantycznych roasterach, główkujących, jak najlepiej odkryć wszystkie tajemnice ziaren. Nie zapomnijmy też o baristach i ich kreatywnym latte art. W końcu, niuansów dodaje również każdy z nas – czy pijemy kawę w pośpiechu biegnąc do pracy, a może delektujemy się każdym łykiem, łapiąc chwilę.
Kawa więc ma do powiedzenia coś więcej niż pęknięcie podczas palenia, stukot w młynku czy krople wody wlewane do filiżanki. Tworzy wokół siebie całą historię. Przyjaciele Kawy chcą uświadomić swoich konsumentów i konsumentki, jak wyjątkowym doświadczeniem jest nasz ulubiony czarny napar. Chodzi tu o zanurzenie się w porywającej historii opowiedzianej przez regiony uprawy i wielki trud.
Czym jest kawa speciality?
Kawa speciality to kawa najwyższej jakości, naparem tym więc trzeba się delektować tak uważnie i powoli, jak dobrym winem. Aby wyróżnić najlepszą kawę, SCA (Specialty Coffee Association) opracowało skalę, według której oceniana jest kawa. Certyfikowani degustatorzy (Q-graderzy) sprawdzają różne jej cechy, w tym aromat, smak, posmak, kwasowość, body, słodycz. Tylko ta kawa, która uzyska 80 lub więcej punktów na 100, otrzymuje prestiżowy tytuł. Aby osiągnąć bogatą paletę smaków i tak wysoki wynik, kawa musi odbyć długą podróż, która wymaga uwagi, miłości i troskliwej opieki wielu osób na każdym etapie.
Co więcej, kawa speciality single origin pochodzi z jednego regionu. Oznacza to, że posiada bardzo specyficzne i bogate walory smakowe. Ponadto nigdy nie można mieć pewności, czy można ją będzie kupić w następnym sezonie (mowa tutaj o klęskach żywiołowych, suszach, ulewach i innych aspektach przyrodniczych). Niektóre typy kawy speciality są porównywane cenowo nawet do złota. Warto więc spróbować.
Na zakończenie
Rozpoczęcie przygody z kawą speciality jest jak zanurzenie się w nowej ciekawej książce. Każdy rozdział, jak i opakowanie kawy, odsłania nam dodatkowy wymiar smaków i aromatów.
Materiał przygotowany przez firmę Przyjaciele Kawy.